Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават блокирани три от централните столични кръстовища заради протеста

| обновено на 04.08.20 в 02:47
Снимка: БТА

В 26-ия пореден ден на антиправителствени протести в София три възлови точки в столицата остават блокирани от палаткови лагери. Те са разположени на кръстовището на Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и до президентството. И тази нощ те ще останат блокирани. 

Снощи се проведе и традиционното протестно шествие, участие в което взеха хиляди с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. 26-ият ден на протестите започна с импровизиран брифинг на инициаторите на недоволството.

По-рано през деня протестиращите затвориха движението по булевард "Дондуков" и викат "Оставка".


Ораторите призоваха за радикализация и казаха, че "единственият шанс е да увеличим хората на нашия протест. Да направим всичко възможно за масово участие в нашето гражданско неподчинение. Явно с добро не става".

Пред Ректората на СУ обстановката беше спокойна.


Там продължава да стои белия микробус на майките от гражданската инициатива „Системата ни убива“.

През блокадата се пропускат линейки.

Някои от гражданите негодуват обаче и посочват, че „протестът е излишен“. 

Преди това т.нар. Отровно трио даде импровизиран брифинг, на който обяви, че тази вечер ще бъде блокирано пространството пред общината във Варна.

„Започвайки протеста, ние започнахме две неща – първо, показахме на гражданите, че те могат и трябва да бъдат граждани, второ – опитахме се да им покажем как да бъдат граждани. Ескалации ще има всеки ден, но ние ще обявяваме ден за ден, доколкото не искаме властта да успее да се противопостави, както стана в Стара Загора“, адвокат Николай Хаджигенов.


От Триото се оплакаха, че системно се подслушват техните разговори, а хората, които говорят с тях после биват заплашвани.

„Това, което получават като сведение, те го използват като заплаха към хората, с които разговаряме. А това е в повече. И получаваме множество подобни обаждания. Това са тези гугутки, които кацат на рамото. И не само те. Но, когато ни се обади човек, който е получил тежко предупреждение вследствие на нашия разговор, това е вече в повече. Заплахите са най-различни – от уволнение до прекъсване на бизнес, проверки, класически тип заплахи“, каза проф. Велислав Минеков от Триото. 

На свой ред Арман Бабикян заяви, че депутатите явно са предпочели плажните хавлии пред пленарната зала по повод твърденията на Триото, че, вдигайки запорите върху сметките на „Виваком“ в КТБ, държавата е ощетена с 350 млн. лв., докато „депутатите трябва да свикат извънредно заседание за обсъждане на този въпрос“.

Бабикян посочи още, че и президентът има право да поиска извънредно пленарно заседание, но „засега и той мълчи“.

Обобщение на изминалия ден можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!