Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Славкова: Тревожен симптом е изключително поляризираното общество

Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

„Ситуацията ще завърши с изборите. Протестите ще се опитат да удържат максимално, за да покажат своята мощ. Нямаме заявка от страна на ГЕРБ, че ще подадат оставка, по-скоро виждаме втвърдяване и нов образ на Бойко Борисов, опит да се задържи властта до предстоящите избори“. Това каза пред БНР Евелина Славкова от изследователски център „Тренд“.

Тя подчерта радикализирането на протестите и в страната с блокиране на важни точки.

Прогнозите са трудни, но има такива за появяване и на социални искания, тоест, друг тип протестиращи да се присъединят към протеста. Тогава може да се влезе в ситуация на подаване на оставка“.

Според Славкова има силно политизиране на ситуацията.

Бабата с бастуна и отношението на хората към случая е тревожна симптоматика на изключително поляризирано общество, което може да доведе до по-тежки ситуации. Обществото е изключително разделено“.

Евелина Славкова подчерта, че изборите ще доведат до нормализиране на ситуацията. По думите ѝ най-вероятно следващият парламент ще бъде фрагментиран.

„От „Демократична България“ биха спечели място в Народното събрание. Слави Трифонов тихо печели. ГЕРБ няма как да не губят позиции, но те държат местната власт“. 

Интервюто с Евелина Славкова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени