Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Търново не помнят по-тежък туристически сезон

Туристи няма, хотелиери и занаятчии са пред фалит

Снимка: БГНЕС

Туристическият бизнес във Велико Търново е на ръба на оцеляването. Туристите в града рязко са намалели, твърдят от бранша.

По-тежък туристически сезон в историческата стара столица не помнят от години. В делничните дни градът е пуст, а познатото оживление в почивните дни също е само спомен. Няма ги организираните туристически групи.

Снимка: БТА

Борислав Йорданов, управител на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, определя ситуацията не като срив, а като осезаем спад. Казва, че в бранша запазват своя оптимизъм за края на лятото. „Поне да са излезли от ситуацията, от сезона 0:0, да няма кой знае какви загуби.“

Сред най-потърпевшите са къщите за гости, които във Велико Търново са в изобилие. Владимира Тончева има дълъг професионален опит в туризма, но сега е песимист и описва положението като плачевно.

„Няма хора, няма движение, няма ги румънците, въобще чужденци много малко. Българи за по една вечер, преминаващи, на път за морето, от морето към друга точка. Един ден и толкова. Много трудно могат да се вържат сметките“, коментира тя и допълва:

Вижда се краят на един бизнес, на една сфера. Всички са потърпевши. Малки къщи за гости, малки хотелчета. Сезонът е нулев.“

По старинната туристическа улица „Гурко“ е пусто, механите са празни. Галеристката Галина Маркова споделя, че с турист не си е говорила от поне седмица. Тя е пенсионер. Сега признава, че изкарва „колкото за наема“.

„Може и да не оцелеем. До Нова година със сигурност ще работим, после ще видим, като направим рекапитулацията.“

Много от дюкяните на Самоводската чаршия са затворени, а занаятчиите нямат никакви приходи. Свалили са цените заради липсата на чуждестранни туристи, но не могат да си платят наемите на общината.

Димитър Нешев

Грънчарят Димитър Нешев припомня, че двете писма с искане за намаляване на тези наеми до края на годината засега остават без институционален отговор. „Това е начинът, по който може би бихме оцелели до края на тази година.“

Иван Църов  Снимка: Здравка Маслянкова

Директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов коментира, че архитектурният резерват „Царевец“ е загубил около една трета от туристите в лицето само на чуждестранните гости. „Загубихме ученическия туризъм, загубихме организираните групи от България. Може би около 70% от потока сме го загубили, специално за „Царевец“.

Спрямо 40 хиляди посетители през юни миналата година, тази година имат само 8 хиляди.

Сред новите атракции на „Царевец“ е фотография с ретро облекло. Удължено е работното време на крепостта. Така може да се влезе до 19 часа и комплексът да се разглежда до 20 часа вечерта.

Фрагмент от спектакъла „Звук и светлина“  Снимка: БГНЕС

Всяка събота до септември спектакълът „Звук и светлина“ от площада на „Царевец“ ще бъде безплатен. Подготвя се и фестивалът „Нощ на Самоводската чаршия“.

Към края на лятото на туристите ще бъдат предлагани десет маршрута за еднодневни екскурзии около Велико Търново.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!