Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без промяна в София: Всичко блокирано остава блокирано

Централни кръстовища в столицата остават блокирани за движение.
Снимка: БГНЕС

В София остават блокирани три възлови кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на СУ и булевард "Цар Освободител" пред президентството.

Пред Ректората на СУ има около 17 палатки, повечето построени в кръг, на няколко тенти на самото кръстовище пред Ректората на СУ.

Други две палатки и една тента са на няколко метра от тях. Това е лагерът на инициативата - "Системата ни убива". Там се веят и черни знамена и все още там стои и бусът, с който майки на деца с увреждания искат да стигнат до Орлов мост, но полицията отказва да ги пусне.

Улицата от СУ към Орлов мост е блокирана от два патрулни автомобила на полицията. Пропускат се само линейки.

Само няколко души има засега в палатковия лагер пред Ректората. На “Орлов мост“, където се намирам в момента, има малко повече хора, но и лагерът тук е малко по-голям.

Протестиращите от нощта на събота срещу неделя са блокирали и възловото кръстовище на Ректората.

Постоянно пребиваващите демонстранти тук също са повече. Палатките са монтирани така, че между тях е оставен коридор, по който могат да минават безпрепятствено линейки, пожарни и други автомобили със специално предназначение.

Има и шатра на т.нар. “български уличен свободен университет“, където желаещите опитват да гласуват машинно. Събират се и подписи за въвеждане на машинното гласуване в България.

Трябва да отбележа, че районът е много чист, виждат се чували за боклук, закачени на оградата на моста, метли, явно хората почистват района около палатките си. Подредено е, на няколко места са поставени табели – “Зона, чиста от алкохол!“.

Премахната е постерната изложба с публикации за премиера Борисов, която предизвикваше огромен интерес сред минувачите преди два дни.

Поставен е обаче соларен панел, който осигурява ток в палатковия лагер.

Потокът от хора, които преминават покрай палатковия лагер, се увеличава постепенно. Някои спират и оглеждат, но обстановката е спокойна, а протестиращите тук са категорични, че без оставки няма да си тръгнат.

Очаквайте подробности.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!