Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

В деня, когато бе учреден новият сръбски парламент, опозиционните партии в Сърбия, обединени в Съюз за Сърбия, и останалите, които бойкотираха изборите на 21 юни, се договориха да продължат съвместните си опозиционни действия като формират Обединена опозиция в Сърбия, съобщава вестник "Данас".

В Скопие днес ще се състои учредителното събрание на парламента на Северна Македония след парламентарните избори, които се произведоха на 15 юли, съобщават изданията в Скопие.

"Сигнал за тревога от Циодрас" е заглавието на водещия материал на ежедневника "Катимерини", в който се съобщава за снощната извънредна пресконференция на ръководителя на научната група към гръцкото министерство на здравеопазването за коронавируса Сотирис Циодрас, след като в страната бяха установени 121 случая за денонощие. Циодрас е казал, че опасността ситуацията да излезе от контрол е реална и развитието на обстановката зависи от поведението на всички граждани.

Солунският местен вестник "Типос Тесалоникис" излиза на първа страница със заглавие "Солун е оставен на милостта на вируса". Изданието съобщава за нов "черен рекорд" на случаите за едно денонощие, като в региона като ново огнище на заразата се очертава Халкидики.

Работещите в Румъния са разтревожени от развитието на пандемията от Covid-19, но смятат, че ново извънредно положение би унищожило икономиката. Около 36% от работещите в Румъния смятат, че има нужда от по-драстични мерки за ограничаване разпространението на вируса, пише днес в. "Зиарул финанчиар", като се позовава на анкета на трудовата онлайн платформа БестДжобс (BestJobs).

Държавният глава опитва да разреши разногласията за началото на учебната година, информира в заглавие "Ромъния либера".

Президентът Клаус Йоханис е свикал днес в президентския дворец Котрочени среща на тема образование.

"Решителен отговор на заграбването на петрол". Под това заглавие турският в. "Айдънлък" цитира турската реакция към САЩ по повод споразумение между кюрдската коалиция Сирийски демократични сили (СДС) и американската компания Делта кресънт енерджи за модернизация на нефтените находища в Североизточна Сирия.

Според турския вестник действията на САЩ имат за цел да осигурят "икономическа автономия" на ПКК/ПДС (Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз, чието военно крило е доминираща сила в коалицията СДС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!