Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спрени са настаняванията и свижданията в домовете за възрастни хора

Адриана Стоименова
Снимка: БГНЕС

Спрени са настаняванията и свижданията в домовете за възрастни хора, а близките им могат да получават информация от институциите, както и от общините, които са доставчици на услугите. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане във връзка с установените случаи на заразени с Covid-19 в домовете във Варна и Русе.

"Изработваме ковид-стандарт за укрепване на услугите и осигуряване на логистична подкрепа", каза пред БНР зам.-министър Адриана Стоименова и обясни, че се изследва капацитетът на сградите на домовете за възрастни хора за обособяване на изолатори. 

По думите ѝ в този стандарт е предвидена възможност за пренасочване на служители от една социална услуга в друга, както и привличане на доброволци, когато е необходимо.

Стоименова уточни, че ще бъдат изработени и изпратени и на частните домове за възрастни хора указания за реакция в епидемична ситуация. 

"Заради отказа на директора на дома "Св. Георги" във Варна да се реагира веднага, някои хора загубиха живота си", заяви зам.-министърката на социалната политика. Тя посочи, че благодарение на прокуратурата в дома са били допуснати служители на РЗИ, които са започнали изследвания на настанените възрастни хора. 

Адриана Стоименова беше категорична, че информацията за частните домове за възрастни хора е достъпна:

"Голяма част от общините я имат. Има я и на сайта на Агенцията за социално подпомагане".

Цялото интервю на Цветелина Стоянова с Адриана Стоименова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!