Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невен Боянов: Прохождането в дигиталния свят - с първите уроци по четене и смятане

Казвам на децата, че трябва да говорим с компютрите, но в същото време е важно да работим с ръцете си, отбелязва предприемачът

Само собственоръчно направено електронно устройство може да донесе такава радост
Снимка: Тинузавър

За малкия и среден бизнес у нас не е лесно. Дори не толкова заради конкуренция или липса на средства. Липсват условия за насърчаване, особено за малкия бизнес.

Това констатира пред Радио София Невен Боянов, съучредител на Стартъп асоциацията на България (BESCO) и създател на „Тинузавър“ (Tinusaur) – един от най-успешните дигитални проекти в сферата на образованието. Платформата е насочена както към ученици, така и към студенти, преподаватели и предоставя подходи към науката по забавен и разбираем начин.

В момента в Еленския балкан той провежда Лятна академия по електроника и роботика с деца от цяла България. Друга година идват и от чужбина, платформата се ползва на всички континенти.

Невен Боянов и неговите съмишленици са формулирали и са представили пред институциите 28 точки, с които може да се помогне на малкия бизнес. Нещата не са трудно изпълними и са работещи в развитите страни.

„Всяка награда е валидация, че това, което правим, не само е смислено, но и стойностно.“

По думите на Боянов децата трябва да се запознават с дигиталните устройства и възможности още с първите стъпки в училище – когато започват да се учат да четат, да смятат... По-важният въпрос е колко време на ден да се занимават с това. Да не се прекалява.

„Казвам на децата, че в контекста на професиите на бъдещето, трябва да говорим с компютрите. Но в същото време е важно да работим с ръцете си, да създаваме нещо полезно и интересно.“

Чуйте разговора на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Невен Боянов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!