Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията на Бояна и Милан Иванови

Да се пристрастиш да помагаш в беда

Младо семейство е подкрепило близо 300 домакинства от началото на пандемията

Семейство Бояна и Милан Иванови помагат на нуждаещи се и болни хора от началото на пандемията от коронавирус. „Само за хора с големи сърца“ се нарича страницата им във Фейсбук, където последователите им наближават 9 хиляди.

Решението да започнат да помагат било спонтанно. Бояна е от Плевен. Едно от посещенията при възрастната й баба съвпаднало с пика на пандемията, когато все още от София се излизаше с декларация. Тогава напазарували на бабата, а Милан предложил да помагат по този начин и на възрастни съседи в блока им в столичния квартал „Люлин“.

„Имаме няколко баби, които са ни много любими. Особено баба Милка, която е на 90 години, тя е нашата късметлийска баба. Направихме един скромен пазар за 5 човека и го разнесохме. Хората бяха много щастливи, приеха го радостно, с изненада, не очакваха“, разказва Бояна в предаването "Нощен хоризонт".

Споделили доброто в социалните мрежи и хвърлили ръкавицата и към други желаещи да се включат. „По време на пандемията не работехме, имахме свободно време и предложихме на всички – който иска, може да напазарува. Определихме среща на един голям хипермаркет на паркинга. Най-интересното е, че около 20-на човека дойдоха, наши приятели се отзоваха също“, спомня си Милан.

Пристрастихме се към цялото това нещо, то много порасна“, дава си сметка Бояна Иванова.

Нуждаещи се има много. Сред тях има и млади семейства, останали без препитание заради пандемията. Бояна и Милан помогнали на семейство, в което родителите не се били хранили няколко дни, за да има какво да ядат децата им.

„Самотни майки, много дори самотни бащи, което за мен беше чудно в самото начало, възрастни хора с много ниски пенсийки“, описва профила на хората в нужда Бояна.

Електроуреди, мебели, дрехи, обувки, инвалидни колички – всички тези неща са ни предоставени от хора, които вече не ги ползват и те са непотребни за тях. Благодарение на групата, когато направим публикация“, поясни още тя.

Двамата с Милан се натъкват на сърцераздирателни гледки, докато се отзовават да помагат. Случва им се да попаднат на дете, което скоро не е виждало плодове и се радва дори на обикновен банан, а с майка му спят на земята. „Нямаха маса за хранене, нямаха готварска печка, бяха взели от комшия пералня, която трябваше да му върнат. Беше много зле положението.“

След като публикували снимки и видеа, мнозина откликнали и дарили покъщнина – диван, столове, легла. „Обзаведохме го буквално целия апартамент. Детската стая им направихме. Махнахме тапетите. Направихме нещо като освежаващ ремонт. Сифонът им течеше – наводняваше комшиите. Благотворително един човек ни подари сифон, латекс намерихме благотворително…“

Много хора искат да правят добро, убеждават се Бояна и Милан Иванови. Досега са успели да помогнат на близо 300 домакинства.

Засега еуфорията побеждава умората. Харесва им този мисия. Имат два свободни дни за активни действия – в единия правят организацията и пазаруват храна, а в другия я разнасят.

„Това ни зарежда. Това ни дава цялото желание да го правим. Хората наистина са благодарни. Някои плачат от радост, други плачат от безсилие.“

Не крият, че ги разочарова и появата на хора, които откровено злоупотребят с добрината. Дават пример с жена, която пробва да получава помощ в няколко подобни групи и е превърнала това в начин на живот. Налага се да проверяват всеки случай, за по-далечните места - с помощта на местни доброволци, които се срещат с конкретния човек, заявил нужда от подпомагане.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
В публикацията са използвани снимки от Фейсбук групата "Само за хора с големи сърца".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!