Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агресия срещу журналисти преди Националната конференция на ГЕРБ

| обновено на 05.08.20 в 15:05
Младият мъж с маска, шапка и тъмна фланелка първо беше сред хората, провокирали сблъсъци с антиправителствени протестиращи, а след това няколко пъти отне със сила телефона на журналиста от „Свободна Европа“ Полина Паунова и го изхвърли.

Напрежение възникна в района на „София Тех Парк“, след като антиправителствени демонстранти се опитаха да попречат на актива на ГЕРБ първо да стигне до мястото на конференцията, а след това - да го напусне.

Преди излизането на делегатите обаче се стигна до напрежение, както и до провокация, разказа пред БНР журналистът Полина Паунова, която отразяваше и конференцията и действията на протестиращите.

Тя заяви, че е била подложена на агресивно отношение. 

Физически сблъсъци е имало между мъже с маски и протестиращи срещу правителството. Част от младежите, нападнали демонстрантите, проявили физическа агресия и срещу журналисти.


„Момчетата, които направиха провокацията, след която се стигна до сблъсъци с протестиращите, отказаха да кажат кои са. Взеха ми отново телефона и го изхвърлиха“, разказа Паунова.

Заедно с Генка Шикерова двете направили повторен опит да заснемат агресивните мъже, един от тях отново нападнал Паунова, отнел ѝ телефона и го изхвърлил встрани.

„От охраната на ГЕРБ, който също ни блъскаше, започна да ни иска журналистически карти. От ГЕРБ не реагираха на това. А провокаторите бяха с вид на футболни фенове, но не се виждаха лицата им, защото бяха с маски. Аз имам техни камери, моите и двата телефона бяха изхвърлени, а когато са повече журналисти, когато бяхме и с Миролюба, и с колегата Генка Шекерова, а трите устройства - включени на запис, те избягаха просто. Това се случи на два пъти“.

Междувременно от ГЕРБ изпратиха до медиите позиция, в която категорично се разграничават от провокациите по време на Националната конференция. В позицията се посочва, че сблъсъците по време на форума са предизвикани от група платени провокатори, които са пробили охраната на форума и са влезли в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани.

„Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност“, пише още в позицията на ГЕРБ.

Разказа на Поли Паунова пред БНР можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна