Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарка от МБАЛ "Св. Пантелеймон" е сред новите заразени с коронавирус

Медицинският щаб в Пловдив е в готовност и ако се наложи още една болница ще бъде включена в графика за прием на пациенти от Covid-19, увери областният управител Дани Каназирева.

Тя уточни, че от всичките 224 легла за лечение на коронавирус  в областта, 89 са свободни – те са във всички болници, включително и в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги“. От определените за интензивно лечение 45 легла, в момента са заети само 3, като има двама интубирани пациенти.

„Към момента няма основание за притеснение, но ситуацията се мени бързо и отделенията са натоварени. Лекарите правят всичко по силите си. Изключително съм благодарна за солидарността между болниците в Пловдив“, посочи областният управител и допълни, че графикът с командированите екипи в интензивното отделение на Инфекциозна клиника на УМБАЛ “Свети Георги“ се спазва.

Сред новорегистрираните случаи на зараза през изтеклите 2 денонощия има лекар от болница „Св. Пантелеймон“ – жена на 52г., която  е на домашно лечение. Предприети са всички мерки и са изследвани контактните ѝ лица.

От всички потвърдени случаи отново най-много са от Пловдив – 39, а останалите са от общините – Марица – 3, Карлово, Калояново и Съединение по един.

Така общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Пловдив и областта към днешна дата е 969. О тях 433 са оздравели, като за последните два дни са 33-ма.

На домашно лечение за 401 души, а под карантина 586. Хоспитализираните пациенти за изминалите 48 часа са 9, като всички са в задоволително състояние

По данни на болниците общият брой на хоспитализираните пациенти е 134, като от тях потвърдените положителни на Covid-19 са 108.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени