Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СДВР проверява сигнали за инциденти в „София Тех Парк“

| обновено на 05.08.20 в 21:56
Агресия беляза Националната конференция на партия ГЕРБ, провела в „София Тех Парк“
Снимка: БГНЕС

СДВР извършва проверки на обстоятелства около получени сигнали за инциденти в „София Тех Парк“.

Действията се извършват под надзора на Софийска районна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според данните до момента, през днешния днес са получени сигнали за множество действия, нарушаващи обществения ред. В района на „София Тех Парк“ неизвестен мъж с медицинска маска и черна шапка с козирка е издърпал от ръцете на журналист мобилен телефон и го е изхвърлил.

По същото време е възникнала физическа и вербална саморазправа със служител на Министерството на земеделието.

Мъж, намиращ се в района, се е оплакал за проявена агресия срещу него. 

Предприети са  оперативно-издирвателни действия за установяване на всички участници в инцидентите. Работата, включително и проверка на други противоправни деяния, продължава под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура.

Междувременно от „София Тех Парк“ категорично се разграничиха от инцидента с журналистката от „Свободна Европа“ Полина Паунова по време на провелата се Национална конференция на политическа партия ГЕРБ:

„Лицето, което, видно от видеозаписите участва в конфликта и е представено като охранител, не е представител на охраната, осигурена от „София Тех Парк“ за събитието. Разпространените видеоматериали бяха щателно разгледани от ръководството на „София Тех Парк“ и декларираме, че това лице не е наемано и не е било част от охранителния екип“.

С цел отличаване на охраната на събитието от останалите органи на реда и от участниците в мероприятието нейните представители през цялото време са идентифицирани със светлоотразителни жилетки с надпис „Security“, посочват още от „София Тех Парк“. 

Ето какво заяви пред „Хоризонт“ един от протестиращите, който твърди, че е бил бит в „София Тех Парк“.

„Изведнъж отстрани се затичаха 15-20 човека. Колежката ми беше с плакат с 5 тикви, най-видните в нашата държава, и докато ми дърпаха плаката вече започнаха да ме удрят, а когато казаха на останалите хора да снимат, те започнаха да им хвърлят телефоните и да ги чупят. Един възрастен човек на 75 г. го блъснаха и му взеха телефона и го счупиха. А полицаите стояха на 100 м навътре към самото събитие и когато отидохме да ги извикаме за помощ те стояха безмълвни като статуи“.

Той посочи, че нападателите били млади хора, облечени с черни къси тениски и черни къси панталони, някои с лепенки на ГЕРБ, с маски и шапки повечето.

И допълни, че си е извадил медицинско удостоверение за побоя. 

Пиарът на ГЕРБ Никола Николов по-рано заяви, че провокатори са нападали и техни симпатизанти. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени