Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Керемедчиев: Постъпления на евросредства няма да има до следващата година

Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“
Снимка: Иван Русланов

Основният въпрос е дали страната ни ще получи европейски средства, каза за БНР бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

След срещата на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз предложението за отпускане на грантове и заеми навлезе в още една процедура за разглеждане в Европейския парламент.

"Европейският парламент е представен от много повече политически сили за разлика от избраните правителства в европейските държави, съответно там настроенията са много по-крайни и се вижда, че процедурата по одобрение на тези средства в момента буксува", подчерта Милен Керемедчиев.

Според Керемедчиев постъпления на средства няма да има до следващата година, което ще доведе до много сериозно напрежение в най-пострадалите държави и евроскептицизъм в южните страни-членки на Европейския съюз.

От много дълго време северните държави настояват върховенството на закона да бъде основен критерии за отпускане на средства, припомни Керемедчиев.

"Най-накрая това желание на северните държави беше реализирано да има много по-сериозен и строг контрол върху разпределението на средствата. Какви са техните опасения. При възникналата пандемия и при крайното ощетяване на различни икономики в страните - членки всяка една от индустриите, които са структуроопределящи се обръщат към националните бюджети за помощи, към държавните бюджети за финансиране и в момента, в който се излеят едни сериозни средства в правителства, които могат да използват тези средства за затвърждаване на своето политическо влияние или за оказване на натиск върху инакомислещи или конкуренти тогава върховенството на закона и демократичните ценности биха били погазени"

Възможността всяка една страна - членка да наложи вето или ограничения за разпределeнието на средствата става все по-голяма, каза Керемедчиев.

Цялото интервю на Диана Дончева с Милен Керемедчиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени