Радио България - чуйте ни!

Езиковото многообразие е богатство, с което малко медии по света могат да се похвалят. Ние сме една от тях. 
Вече 84 години Радио България предоставя на света информация от и за страната ни на различни езици. 

По-долу ще намерите аудио версии на подбрани наши публикации.  

Как да отстояваме правата си на европейци?

Всеки гражданин на Европейския съюз (EС) може да предяви правата си под формата на жалба или искане до Европейския парламент (ЕП). Право да подава петиция има и всяко физическо или юридическо лице, което пребивава или има седалище в държава членка на..

публикувано на 11.03.20 в 08:30
Културният дом в селото днес

За живота преди и сега в едно „българско“ село в Израел

Войните, бягството от политически режими, търсенето на по-добър живот са отвели през годините  много наши сънародници далеч от родината. Такъв е случаят и с хората в „българското“ село  Бейт-Ханаан в Израел. Разположено в централната част на..

публикувано на 06.03.20 в 11:38

142 години от Освобождението на България

На Националния ни празник Радио България ви предлага разговор за същността и смисъла на извоюваната свобода и за паметника в столицата, олицетворяващ признателността на българския народ към Русия и към Царя Освободител - Александър II. Чуйте:..

публикувано на 03.03.20 в 08:30

Радио България - на 84 години

В своя първообраз, Радио България се появява на 16 февруари 1936 година – само 13 месеца след като радиоразпръскването у нас става държавна собственост, а българското радио, тогава – Радио София, официално стартира своята дейност. Денят бил неделен..

обновено на 16.02.20 в 10:49

Андон Балтаков: Вярвам в доброто, което всеки човек притежава

След поредица от сътресения, заради криза в управлението на Българското национално радио, за генерален директор на медията бе избран Андон Балтаков. Първите си стъпки в журналистическата кариера той прави в Радио България, а работата му..

публикувано на 14.02.20 в 12:13

Зубрите се завърнаха в Източните Родопи

В древността бизоните населявали тракийските земи, ала с напредването на цивилизацията и с изсичането на горите популацията им започнала да намалява. Докато един ден, в началото на миналия век, от Стария континент не си отишъл и последният..

публикувано на 12.02.20 в 12:44

Традиционната българска култура оживява в стария Златоград

Китното родопско градче Златоград е едно от малко останалите места в България, където човек може да се докосне до традиционната култура на българина и да „вкуси“ от нея. Само на хвърлей разстояние от пясъчните плажове на Гърция и на около 300 км от..

публикувано на 11.02.20 в 14:33

Младата надежда Милена Тодорова мечтае за олимпийски медал в биатлона

Милена Тодорова постигна най-големия успех за страната ни в младежкия биатлон – тя завоюва три медала в три различни дисциплини на световното първенство в Ленцерхайде (Швейцария). Двайсет и две годишната българка спечели сребро в индивидуалната..

публикувано на 10.02.20 в 11:55

В родината си получих сериозна професионална подготовка, във Виена се развих като музикант

Професор по оперно дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, първи гост-диригент в Opera na Zamku (Шчечин, Полша), постоянен участник в International Opera Music Festival в замъка Сигулда (Латвия)... Музикалните..

публикувано на 09.02.20 в 08:25

Посланията на София - събрани в албума „Пътят към теб“

София Георгиева, позната само като София, намира своето място на родната поп сцена преди повече от 15 години. Песента, станала причина това да се случи, е „Син талисман“ − композиция, която и до ден днешен е запазена марка за поп певицата. 2004 е..

публикувано на 08.02.20 в 09:00