Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трагедията с българските граждани в Охридското езеро

Днес в страната е Ден на национален траур. България почита паметта на 15-те наши сънародници, загинали нелепо при трагичен инцидент в Охридското езеро на 5 септември, ден преди годишнината от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Трагичната новина, дошла от западната ни съседка Македония, разтърси всички българи. Причината е не само поради големия брой загинали наши сънародници, но и тъй като 6 септември се нареди във вече дългата поредица от “черни” празници, сред които Спасовден, Коледа, Цветница, 3 март. На тези свети за българите дати през последните години се случиха едни от най-големите трагедии, отнели живота на мнозина българи.
Все повече българи използват празничните дни през годината, за да предприемат кратко пътуване в чужбина. За 55 наши сънародници от няколко малки провинциални градчета и едно село в страната обаче двудневно пътуване до Македония завърши с жестока драма. Петнадесет от тях, между които и едно дете, загинаха в събота, след като туристическото корабче “Илинден”, на борда на което са били, потъна на около 200-300 метра от брега на Охридското езеро. Една от версиите за трагичния инцидент е, че корабът е бил претоварен. Според специалисти обаче причината се дължи по-скоро на скъсано балансиращо метално въже. Освен това корабът е на повече от 80 години. С македонските власти е договорено паралелно разследване на причините за инцидента и от българска страна и вече са изпратени специалисти. Македонският министър на транспорта подаде оставка.

За първи път от много години насам българската държава успя да реагира адекватно на трагедията като се притече своевременно на помощ на нашите сънародници, изпаднали в беда. В Министерството на външните работи беше сформиран кризисен щаб, който работи по инцидента. По нареждане на българския премиер Бойко Борисов беше изпратен правителствен самолет, който върна обратно в страната оцелелите при потъването на кораба “Илинден”. По време на пътуването им към дома те бяха придружени от психолози, анестезиолози и лекари от Военно-медицинска академия (ВМА), както и специалисти от Министерството на здравеопазването. Част от тях бяха настанени във Военномедицинска академия, останалите са закарани по домовете им с микробуси и полицейски ескорт. Местната власт съобщи, че ще поеме разходите по погребението на нашите сънародници, а семействата им ще бъдат подпомогнати от държавата с по 10 хил. лв. Военен самолет транспортира близките на загиналите в инцидента за разпознаване и връщане на телата им в България. Всички тържества по случай 124-та годишнина от Съединението бяха отменени, а българският флаг, поставен върху сградите на държавните институции, бе спуснат наполовина в знак на траур. Официалното откриване на новата отсечка на софийското метро бе отложено с един ден.

Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05