Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Не бързай, Слънчо” – албум, посветен на 80-годишнината на Стефан Кънев

Хор „Мистерията на българските гласове”
Снимка: архив

Композитор, издател, педагог, Стефан Кънев е сред най-големите имена от съвременната история на българската народна музика. През 2010 г. се навършиха осем десетилетия от рождението му. Сред събитията, посветени на тази годишнина, е албум ът „Не бързай, Слънчо” – издание на Музикална къща „Гега Ню”.

Много от заглавията, включени в новия албум, са изпълнени от хора при Ансамбъла за народни песни при БНР, който от години носи друго име – „Мистерията на българските гласове”. Преди да премине към самостоятелна дейност, съставът е сред студийните формации на нашата медия. Като сътрудник на редакция „Народна музика”, Стефан Кънев е създал много от песните в репертоара му. Творбите на композитора се изпълняват от десетки други народни хорове. Оставил е повече от 5000 авторски произведения – пиеси на фолклорна основа, както и обработки на народни песни. Мелодиите и ритмите, които привличат вниманието му са от всички музикално-диалектни области на България. А изпълнителите им са сред най-известните – Бойка Присадова, Калинка Вълчева, Янка Рупкина, Олга Борисова, Василка Андонова, Елена Граматикова и много други. Това е и едно от големите достойнства на колекцията „Не бързай, Слънчо” - майсторските творби на Стефан Кънев ни припомнят прекрасни записи от фонда на БНР, дават ни уникална възможност да чуем големи български гласове в техните „златни години”.

Наред с всички свои дейности, Стефан Кънев е бил дългогодишен главен редактор на поредицата „В помощ на народните хорове и ансамбли”, в която дълги години се публикуват произведения, предназначени за фолклорните колективи. На много от тях той е бил и постоянен консултант. В албума „Не бързай, Слънчо” са представени изпълнения и на няколко известни ансамбли – „Пирин”, „Тракия”, „Родопа”.

Днес използването на фолклорни мотиви в съвременни произведения е нещо съвсем естествено, а младите автори го считат за свой приоритет. Любопитно е да се чуе как Стефан Кънев е използвал възможностите на кавала, гайдата, гъдулката и народния оркестър преди повече от три десетилетия.

В албума звучат и песни на Калинка Згурова – странджанският глас, вдъхновявал приживе Стефан Кънев. Съпруга и близък съратник на композитора, г-жа Згурова и днес е основният двигател на всички инициативи, свързани със съхраняване на паметта за делото му. Няколко години след като Стефан Кънев напусна този свят, тя откри певческа школа „Кънев-Згурова”, в която и до днес се обучават талантливи деца и младежи. По-късно певицата съдейства за основаването на народен хор „Стефан Кънев”, чийто диригент е Михаил Букурещлиев. Нейна е идеята за издаването на диска „Не бързай, Слънчо”. По същия начин е озаглавен и сборникът с произведения за народен хор и оркестър от Стефан Кънев, който ще бъде представен на 13 януари. Съставители са Катя и Ташо Барулови – преподаватели в Националното училище за фолклорни изкуства в Котел. В концерта, на който бяха представени двете издания, взеха участие Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Даниел Спасов и още редица известни изпълнители. 

По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15