Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощите на Св. Йоан Кръстител от Созопол засега са най-близо до профила на библейската личност

Реликварият с мощите на Св. Йоан Кръстител, открит при разкопките в Созопол.
Снимка: БГНЕС
От всички предполагаеми мощи на Св. Йоан Кръстител, съхранявани по музеи и манастири в Европа, откритите в България човешки останки са най-близо до профила на библейската личност. Това бе доказано от анализите на лабораторията за радиовъглероден анализ към Оксфордския университет. Целият процес, свързан с изследването на мощите, открити край черноморския ни град Созопол, беше щателно документиран от екип на National Geographic Channel. А филмът, посветен на уникалната находка, прикова вниманието на милиони зрители по света.

През месец юни 2010 г. при разкопки на остров Свети Иван край Созопол екип от български археолози попада на запечатан реликварий от алабастър, съдържащ зъб, парчета от кости на ръка и от лицева част. Но никой още не предполага, че е направен сериозен пробив в българската, а и в световната библейска археология. Впоследствие учените установяват, че мощехранителницата, открита в олтарната част на най-стария храм на острова, датира от средата на V век, а върху нея разчитат и надпис. Според него през въпросния век някой си Тома пренесъл точно на рождения ден на Св. Йоан Предтеча неговите свети мощи. Новината за находката буквално взриви българските медии, предизвиквайки верижна реакция от противоречиви коментари. Както и сериозен туристически и поклоннически наплив към църквата „Св. св. Кирил и Методий” в Созопол, където мощите са изложени и до днес.

© Снимка: архив


Междувременно проби от въпросните кости бяха изпратени за лабораторен анализ в чужбина. National Geographic ни предложи цялостно финансиране на проекта за тези изследвания в посочена от нас лаборатория и ние се спряхме на Оксфордския университет, който е най-добрият в тази област, разказва проф. Казимир Попконстантинов – ръководител на археологическата експедиция. Резултатите от анализите са смайващи:

Изотопният анализ в оксфордската лаборатория показва, че костите са от човек, който е живял в началото на І в. сл. Хр. – период, който съответства на библейската история за Йоан Кръстител
– казва проф. Попконстантинов. Според изследователите се касае за един хронологически отрязък от 5-та година пр. Хр. до 75 г. сл. Хр. – Освен това, колегите ни успяха да възстановят пълния митохондриален ДНК геном от три от костите, като по този начин потвърдиха, че те са принадлежали на един и същи индивид от мъжки род. Нещо повече, експертите успяха да идентифицират една фамилна група гени, която е от най-разпространените в Близкия Изток. С други думи, този мъжки индивид произхожда от район, в който би трябвало да е живял и Йоан Кръстител.

Разбира се, тези научни данни все още не доказват, че въпросните кости са на библейската личност Йоан Предтеча. Затова пък учените са категорични, че това са първите останки, считани за част от тялото на Св. Йоан Кръстител, открити в автентична археологическа среда и по-точно в надписан реликварий, който е останал затворен 1500 г. след полагането им в него. И още: това са първите предполагаеми мощи на Йоан Кръстител, които са подложени на изотопен и ДНК анализ. Получените резултати изненадват с близостта, която имат до библейската история и личност на Йоан Кръстител.

Интересът към находката е оправдан – твърди проф. Попконстантинов. – При това – въпреки претенциите на други страни, че притежават мощи на Св. Йоан! Затова чрез участието ни в проекта на National Geographic ние, така да се каже, хвърлихме ръкавица към тези, които претендират, че притежават негови мощи. Като се почне от музея Топ Капъ в Истанбул, където смятат, че съхраняват главата и ръка на светеца, френския град Амиен, който също обяви, че притежава пренесената от кръстоносците глава на Йоан Кръстител, и се стигне до Цетинския манастир в Черна гора, където пък се съхранявала дясната ръка на светеца. Но за разлика от нас, никоя от тези страни не подложи на лабораторен анализ въпросните мощи. Защо ли? Защото нямат интерес и може да се получи едно т.нар. демитологизиране. Затова колегите ни от Оксфордския университет казаха, че са изключително доволни и благодарни на българите, че са дръзнали да отправят това предизвикателство към останалите претенденти и позволиха мощите да бъдат изследвани. А анализите недвусмислено установиха, че те са открити в достоверна археологическа среда, съпроводени с надпис и всичко до момента съответства на библейската личност. И, както колегите ни от Оксфорд се пошегуваха: „Получихме всички данни за него, само дето не му знаем домашния адрес!”
По публикацията работи: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40