Тракийските песни на Елена Граматикова

© Снимка: архив

Гласът й е звучал на сцените в много страни – Франция, Германия, Австрия, Русия, Сърбия, Узбекистан, Сирия… Нейни тракийски песни са записани в радио „Солей” (Париж) при повторното й гостуване във Франция през 1984 година.

Елена Граматикова (1939-2005 г.) е народна певица от село Голямо Шарково, Ямболско, разположено по западните склонове на Странджа в Югоизточна България. Наследничка е на голям репертоар от музикалната си фамилия. Повече от 120 песни от него притежава радио София, а също радиостанциите в Стара Загора, Пловдив, Варна. Сред тях са „Димитър дума Марийка”, „Викала Янка меджия”, „Триста са пушки пукнали”, „Снощи отидох, Стойне ле”, „Петко на Рада пръстен даде”, „Елено моме хубава”… И още много други любовни, исторически, хумористични, изпълнени от сърце, с красив и чист алтов глас.

Елена Граматикова свързва певческата си кариера с ансамбъла за народни песни и танци – Ямбол. В продължение на 36 години работи там и изживява най-хубавите си творчески мигове. Утвърждава се като солист, изнася хиляди концерти в страната и чужбина, записва за радиото и телевизията, участва в различни национални състезания, получава награди. Сред тях са осемте златни медала, държавният орден „Св. Св. Кирил и Методий” I степен (1976 г.), Голямата награда за индивидуално изпълнение в Кюстендил (1985 г.) и др.

Петнадесет години работи с един от най-известните оркестри – „Канарите”, период, в който усеща живата традиция на тракийските сватби. Близо две десетилетия от живота си посвещава на педагогическата работа, за която сякаш е родена. Преподава народно пеене и обучава деца в музикалните училища в Котел, Широка Лъка и академията в Пловдив. Човек с широки интереси в областта на фолклора, Елена Граматикова събира народни умотворения – гатанки, пословици, детски залъгалки. През 2000 година излезе книгата й „Песните на един живот” с над двеста нотирани народни песни. Как трябва да се служи на народната песен, разбираме от думите й, изказани в интервю за Радио България: Първото условие в изкуството е да бъдеш искрен! Трябва усет чрез тоновете да разкриеш посланието на песента. Нужен е силен характер, много работа, защото талантът е само предпоставка – останалото е непрекъснат стремеж към усъвършенстване!

Ценена от специалистите, тя получава хвалебствени отзиви за своето изкуство:

Ямболският край роди един прекрасен сопран – Вълкана Стоянова, и един кадифен контраалт – Елена Граматикова! – казва композиторът Филип Кутев.

Изключителна певица, с топъл и гальовен, плътен алт, който прониква направо в душата на слушателите – Розалия Бикс, музиковед.

Елена пълни сцената с глас и присъствие – достолепна, горда, спокойна и уверена! – д-р Михаил Букурещлиев.

Още от категорията

Дългоочаквана премиера на „Клетниците“ в Софийската опера

На 6 декември, на сцената на Софийската опера, за първи път у нас ще бъде представен мюзикълът „Клетниците“. Вълнуващата история от най-известния роман на Виктор Юго е пресъздавана многократно в театрални, кино- и телевизионни..

публикувано на 05.12.19 в 11:37

Първа симфония от Петко Стайнов ще звучи за първи път от половин век насам

Известни изпълнители от Софийската филхармония и млади таланти от Филхармония “Пионер“ днес ще изнесат концерт в зала „България“ под мотото „Рамо до рамо“. От няколко години поредицата събира представители на двата оркестрови състава в интересни..

публикувано на 03.12.19 в 12:30

Проектът Next Step събира утвърдени български джаз музиканти

Мирослав Турийски (пиано) и Христо Йоцов (ударни) през годините са доказали своя талант като изпълнители и композитори. Познаваме ги от редица проекти (включително и съвместни), записи на авторска музика, участия в джаз фестивали и други..

публикувано на 02.12.19 в 14:04