Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската федерация по конен спорт отпразнува своята 100-годишнина

БНР Новини
Победителят Ангел Няголов с кобила Картина 8.
Снимка: БТА

Тази неделя на конна база „Генерал Крум Лекарски” в Божурище се проведе състезание за Световната купа по прескачане на препятствия. Победата за България донесе Ангел Няголов, а Росен Райчев зае второто място. Трети стана Сенчер Хорасан от Турция. Състезанието отбеляза и  100-годишнината на Българската Федерация по конен спорт, създадена през 1914 г. под името „Български Жокей клуб”. По темата разговаряхме с Теодор Шейтанов – главен секретар на федерацията.

Как определяте представянето на нашите състезатели на провелото се състезание?

Снимка: БГНЕС„Резултатите сами говорят за нашето представяне. След като на Световна купа GrandPrix  успяхме да спечелим първо и второ място. Изключително съм радостен да поздравя Ангел Няголов и Росен Райчев за спечелената победа.”

Тази година честваме 100-годишнината на Българската федерация по конен спорт. Как ще се развива конният спорт у нас оттук нататък? Какви цели си поставя федерацията?

„Развитието на конния спорт е изключително комплицирано понятие, но това, което сме си поставили като цели е преди всичко развитие на базата, която е от  деца и юноши. Работим по няколко програми в тази насока, една от които включва работа с чуждестранни специалисти. Дори в момента провеждаме тренировъчен лагер с Рийн ван дер Шафт. Същите програми предстоят за дисциплините всестранна езда и прескачане.  Очакваме да пристигне един от най-добрите треньори в света – това е Нелсън Песоа, баща на един топсъстезател Родриго Песоа. Вече подобна програма заедно с националната федерация на Испания, тече в дисциплината „Издържливост”. По отношение на топспорт програмите, предстои ни квалификация за олимпийските игри. Тя ще бъде догодина през месец август в Аахен – Германия. Надявам се дотогава всичко да е наред с  бразилските състезатели, които чакат българско поданство. В момента те също се състезават изключително успешно. Вчера в Люксембург на едно много силно състезание Пол Стюарт завърши на пето място. Те самите са закупили два топ коня. Цената е изключително сериозна за нашите представи. Става въпрос за седемцифрена сума в евро, така че, надяваме се, заедно с нашите състезатели, да имаме шанс да се класираме за олимпиадата в Рио.”

Росен Райчев с Кока Кола 6 зае второто място на състезанието за Световната купа в Божурище. Снимка: БТАРазлични състезателни форми във времето са довели до системно развитие на специализирани коне. Според Стефан Рътков – един от най-големите коневъди от миналия век „коневъдството е симфонията на всички видове животновъдство.

Какво е качеството на българските коне днес? Има ли сред тях жребци, които са печелили награди?

„В момента има един кон, който е собственост на Христо Киров. Този кон се беше класирал на трето място на бундесшампионата в Германия. Това е най-силното национално състезание в света, но в момента имаме няколко коня за обездка, които се състезават успешно в Германия. В България развъдната дейност по немски програми се извършва в село Рибен. Там се развъждат коне от породата „Хановер”, както и в конно-спортна база „Изови” в село Опицвет. Там имаме лицензирани производители за породата „Тракинен”. В Шумен също се извършва развъдна дейност в конезавода „Кабиюк”.”

Българската конна федерация, представена от генерал Владимир Стойчев и Крум Лекарски, е една от първите федерации, участвали на Олимпийските игри в Париж през 1924 година. Как най-кратко може да бъде представена тя според главния секретар на Българската федерация по конен спорт Теодор Шейтанов:

„Федерацията е третата в страната и е една от най-дългогодишните членове на Международната федерация по конен спорт. Международната федерация е основана след българската. Нашата е създадена през 1914 година, а световната през 1921 година, така че имаме доста сериозни традиции. Мога да спомена победите на генерал Стойчев и Лекарски, както и успехите на олимпиадите в Стокхолм, Москва и Сидни.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03