Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна дискусия за декриминализация на канабиса в България

Снимка: архив

Дебатът за легализиране на канабиса тече от години в много страни по света. Канабисът в природната му форма е приет за лекарство срещу списък от болести в Холандия, Италия, Португалия, Белгия, Израел, Канада, в някои  американски щати. През миналата година медицинската марихуана легално започна да се продава в аптеките на Чехия – за пациенти, страдащи от рак, паркинсон, множествена склероза и псориазис. Румъния стана десетата страна в ЕС, която легализира употребата на продукти от марихуана за медицински цели.У нас обаче все още липсва разбирането, че използването на марихуана за медицински цели и свободното й пушене са две напълно различни неща. Това бе и една от основните причини за организирането на първия в България семинар за либерализиране режима на производство и употреба на канабис – „Ко?ноп: да п(р)оговорим за марихуаната”. Един от лекторите на него беше биологът доктор Юлиян Караджов.

Вашата лекция се казва „Проблемът с един измислен проблем”. Как най-кратко бихте я резюмирали?

„Най-кратко бих я резюмирал, че проблемът наистина е измислен. Съществува едно широкоразпространено, немного правилно мнение, че десетилетията, през които индустриалният коноп е срещал проблеми да бъде отглеждан и използван, са резултат от забраната на марихуаната. Всъщност, нещата стоят по точно обратния начин. Марихуаната е обявена за ужасен наркотик без никакви научни данни по онова време, за да бъде забранен индустриалният коноп. Но нещата се променят. Ето например, новина е, че службата за борба с наркотиците на САЩ е помолила Федералната комисия по храните и лекарствата да преразгледа статуса на марихуаната, което означава, че ледът вече се пука.”

През огромната част от човешката история марихуаната е била напълно легална, лечебните и свойства са описвани още преди новата ера. Първият американски закон за марихуаната е влязъл в сила в Джеймстаун, Вирджиния през 1619 година. Това е било закон, „заповядващ” на всички фермери да отглеждат индийски коноп. През 18-и, 19-и и началото на 20-и век тази култура се отглежда в промишлени количества навсякъде – от САЩ до България, а тинктура от нея се продава  и в аптеките.

В началото на 2014-а темата у нас предизвика доста силни обществени реакции заради новия Наказателния кодекс, според който марихуаната е приравнена с всички останали наркотици. Всеки, който притежава и една цигара марихуана, е заплашен със затвор от 1 до 6 г. Това обаче се случва в момент, когато в Европа се либерализира продажбата на лекия наркотик с лечебна цел. В началото на тази година  Европейската комисия  одобри общоевропейска гражданска инициатива за легализация на марихуаната „Weedlike to talk”. Тези  инициативи са нещо като покани към ЕК да предложи законодателство по даден въпрос. Те трябва да бъдат  подкрепени от поне един милион граждани на Европейския съюз от минимум 7 държави членки. По темата „легализация“ потърсихме  мнението и на адвоката Калин Ангелов:

Трябва ли да се регламентира производството и консумацията на марихуана за медицински цели и как това може да стане според българския закон?

„Отговорът е да – трябва. Как може да стане по българския закон – за жалост по законен начин само чрез промяна в законодателството. Трябва да се измисли как да го направим. Няма в момента правен път, по който е възможно да се предлага медицинска марихуана, тоест тепърва трябва да го мислим.“

С чие партньорство трябва да стане това?

„Със сигурност с Министерство на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи, на което обаче да дадем само правото да даде някакво становище.  Идеите за промяна трябва да дойдат основно от Министерство на здравеопазването.“

След няколко десетилетия пребиваване на марихуаната в криминалния списък, днес във все повече държави се прави  разграничението между страховете от наркотична зависимост от една страна и  медицинските ползи от друга. Семинарът: „Ко?ноп: да проговорим за марихуаната“, който се проведе в София този уикенд, постави  началото за дискусия по темата и у нас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38