Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирана Илиева – на Еньовден дошла с мисията си

Снимка: club50plus.bg

По професия Мирана Илиева е инженер-химик, а по сърце – апитерапевт и почитател на пчелните продукти. „Занимавам се с бъркане и създаване на всякакви смеси, откакто се помня”, подхвърля тя шеговито. Баба й, по майчина линия, познавала много добре билките и още като малка я научила да ги разпознава. По-късно, майка й затвърдила познанията й, а след това сама се захваща по-сериозно да изучава приложението на различните лечебни треви. После, като завършва образованието си, се отдава на химията, докато един ден съдбата й предоставя възможността да открие истинското си призвание.

„Когато преди години търсехме някакъв допълнителен доход, минахме през най-различни идеи, но нито една не ни пасна по сърце, докато съвсем случайно не ни споходи мисълта за пчеларството – спомня си тя. – Всичко стана много комично, по Коледа. Бяхме седнали на маса, хапнали, пийнали, в добро настроение, когато един от гостите започна да ни говори за пчеларството. И ние, луди глави се запалихме. Мъжа ми впрегна каручката с кончето и посред зима купихме два кошера. Обикновено хората купуват кошери напролет, а ние … От този момент станахме пчелари. Когато поставихме кошерите на двора, изведнъж изтрезняхме и започнахме да се чудим какво да правим с пчелите. Тръгнахме на курсове.”

И така, до пролетта двамата с мъжа й теоретично се подготвят много добре, но на практика не умеели нищо. Помага им същият този човек, който им подхвърлил идеята за пчеларството и за една година успяват да навлязат в тайните на занаята. Благодарение и на това, че ползват чужди езици, получават по-богата информация.  Навлизайки в дебрите на новото си призвание, Мирана смело забърква всякакви лечебни смеси на базата на пчелни продукти и билки.

„До момента, в който съпругът ми се пенсионира, аз си правех всичките кремове и мазила само за себе си и за приятели. Беше ми драго и приятно, а и усещах, че това е моето призвание. Много пъти съм се чудела откъде ми идва усета към билките, докато Емил Елмазов, известен учен, специалист по билките не ми отвори очите. Той ми каза: „Та ти си родена на 24 юни, ти си дошла с мисията си!” И започнах постепенно. Най-напред с прополиса, като направихме един много богат на прополис вазелин със силно изразено лечебно въздействие. Предизвикателството беше да накараме вазелина да поеме голямото количество прополис. След това внучката ми имаше проблем с лицето. Похарчихме маса пари за скъпа козметика, но без резултат. Имах късмета, че един плевенски пчелар ми донесе една торба с негови книги, от които ползвах безценни знания. Там попаднах на първия крем, който Гален е създал на базата на вазелин и восък. Направих го по предписанията, но резултатите не ме задоволиха. Започнах да добавям невен, зехтин, витамин А, бадемово масло, до момента, в който рецептата ме удовлетвори. Да, но само с крем не става и направих лосион, който да урегулира секрецията на мастните жлези. Всичко е пред очите ми в градината – салвията беше чудесно решение. Така създадохме серията за проблемна кожа."

Преди около десетина години Мирана получава тежка алергия от препаратите, с които работела като химик. Непрекъснато й се налагало да ходи на работа с тъмни очила, защото кожата й станала изключително чувствителна. Така, търсейки лек за себе си, навлязла в дебрите на козметиката. След дълги опити създава крем, в който билките са водещи, заедно с меда, восъка и пчелното млечице. И тъй като кремът е с много добър ефект, започва да го предлага на приятели и познати с подобни проблеми. Едно лято, по време на почивка на морето, когато й свършва лосионът против изгаряне започва да се маже със същия крем. Така открива, че освен противоалергично действие, мазилото заличава и петната.  И така според ежедневните нужди идват и различните рецепти ... Следват различни мазила за всякакви болежки.

„Просто Господ си знае работата! – усмихва се Мирана. – Праща ми това, което ми е необходимо и ми дава отговор на търсенето в определен момент. Имам доста идеи още. Не е достатъчно човек само да сътвори даден продукт, трябва да се поддържа и наличност, асортимент. Това никак не е лесно, защото ние работим „на ръка”. На практика, ние се върнахме към най-старите познания и за козметика, и за начин на живот, и за лечебни съставки. Цялото това познание съществува, остава ние да го потърсим, да го намерим и да го ползваме. В нашата дейност предлагаме идеи за нов начин на живот, който в действителност е добре забравен. Чрез него стоим по-близо до земята си, по-здрави сме и смея да кажа и по-красиви. А какво друго му трябва на човек: освен да се чувства здрав, красив и полезен за околните.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43