Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разлог събра „Звездите на театъра”

БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев

В продължение на една седмица котловината между Рила, Пирин и Родопите ще бъде огласяна от смях. Причината е, че темата на третия пореден фестивал „Звездите на театъра” ще бъде комедията. От 24 до 30 юни домакин на събитието отново ще бъде град Разлог. Миналогодишното издание премина при изключителен успех и с много широк отзвук както в медиите, така и сред публиката и гостите на града. Програмата на фестивала тази година включва постановки от Народния театър „Иван Вазов”, Малък градски театър „Зад канала”, Театър 199 „Валентин Стойчев” и Сатиричния театър „Алеко Константинов”. Подробности за фестивала ще научим от неговия организатор – актрисата Нона Йотова:

„Тази година сме акцентирали върху комедията. Решихме, че на фона на заобикалящия ни свят, който не е толкова положителен, най-хубавото нещо, което можем да поднесем на хората, е смехът. Избрахме предимно  комедии, представления, които са с много артисти, като се постарахме те да са обичани от публиката, познати от телевизията, и да можем да доставим радост на хората.”

Защо избрахте Разлог за сцена на смеха?

„Театралният фестивал, който аз създадох преди седем години заедно с драматурга на Народния театър Роза Радичкова, стартира в Банско. След това стана така, че новият кмет си присвои този наш фестивал и за щастие в Разлог веднага откликнаха и приютиха фестивала. Както се казва в народната мъдрост – всяко зло за добро. Стана по-добре, защото Разлог е по-голям град, а публиката винаги е била предимно оттам. Сега пък от Банско идват в Разлог. Все пак 6 километра не са никаква преграда за хората, които искат да гледат театър.”

Организирате фестивала вече за трета година в Разлог. Как се отразява той върху туризма на града и региона?

„Мисля, че се отразява много добре, защото в летните месеци хората идват тук, когато има някакво събитие. Не че иначе не е хубаво. Много хора биха предпочели да почиват в планината, вместо на море. Факт е, че навсякъде, където има планински курорти, организират някакви прояви, за да се привлекат туристи. И когато има културно събитие, винаги е много по-приятно, тъй като през деня можеш да бъдеш сред природата, а вечерта защо да не отидеш на нещо, което не можеш да видиш всеки ден. Тук местните хора казват, че гледат театър само когато дойдем ние.”

По-рано този месец в Разлог приключи фестивалът „На армане с тъпане”, в който 400 души представиха народни танци и хора. През последните години градът се развива като дестинация за културен туризъм и там се провеждат все повече фестивали като „1000 носии на едно място”, балон-фиеста, събор на народното творчество „Пирин пее”, фестивал на баницата и други. В Разлог вече освен активно да почивате, може да заложите и на активен културен туризъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37