Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Трифон Кунев – винаги против властта

БНР Новини
Снимка: архив

Нека се върнем назад във времето, за да си спомним за „невъзможния бунтар и оригинал” Трифон Кунев. Ето редове от негов текст, посветен на периода след 9 септември 1944 г.:

„Девети септември разруши от основа фашистките заблуждения в България точно според плановете на своите сътворители и основоположници. Едни величави тезиси разпериха крилата си над нашето отечество и дадоха нови насоки на политическия, обществен и културен живот на българите… Историята на българите трябва да започне от 9 септември. Всичко преди тая дата е фашистко управление и мракобесно намерение. И още много гръмовити гласове се чуват от отечественофронтовското небе, но за тях ще говорим друг път. Имаше демократически заповеди за общата изборна листа, като израз на най-плътната демокрация, имаше доброволно събиране на пари за заема за народния дом за свободолюбивите комитети, за банкнотолюбиви неизвестни воини в полето на новата ера, имаше нови начини за разследване по затворите и концлагерите, в които се приложиха модерни съоръжения и електрически помагала. Имаше доброволно образуване на колективни стопанства по селата. Какво още ще се случи по силата на човешкия прогрес и историческия път на възродена България - ние не знаем. Засега нека завършим днешната си беседа с енергичните отечественофронтовски думи: „Ние не се страхуваме от атомната бомба, та с историята ли да се церемоним?“

Заради фейлетони и статии като тази, един от най-известните хумористи и писатели от първата половина на XX век, бива преследван и изпращан в затвора, както по времето на Третото българско царство, така и след 9 септември. Между килиите и Народното събрание – това е накратко историята на майстора на народнопесенната лирика Трифон Кунев. Заради преследванията си от властите Кунев е принуден да използва множество псевдоними, под които осмива бьлгарската политическа класа. Роден е в село Ъглен, всемейство на заможен селянин, който изучил и петимата си синове. Трифон първо учителства в родното село, после заминава за София да учи право. Започва да пише стихове. След като завършва, работи като журналист, автор е на няколко стихосбирки. Участва в двете Балкански войни. След преврата от 9 юни 1923 г. се озовава в затвора заедно с много други леви интелектуалци и земеделци. Следващият му арест е през 1925 след атентата в църквата „Света Неделя”. После става редовен гост на затвори и полицейски участъци. Или както Христо Бръзицов отбелязва:„Никой български писател не е лежал толкова пъти в затвора и не е минавал толкова често за комита по перо.”След 9 септември Кунев става за кратко председател на Съюза на българските писатели и директор на Народния театър. През 1945 напуска и двата поста и прави опити да защитава осъдени и преследвани от комунистите артисти и писатели. Продължава да публикува фейлетони и разобличителни статии, заради които е изправен пред съда. Делото срещу него е временно спряно, защото е избран за депутат. След разгрома на Обединената опозиция е осъден на 5 години затвор. Преследването му от властта продължава и след излизането му – до смъртта му през 1954 година. В своя фейлетон „Защо ме ругае Георги Караславов?” Кунев разказва за натиска, който му оказва властта заради неговата непримиримост:

„Завчера в печатния орган на отечественофронтовска България се появи съчинение на пролетарския писател Георги Караславов, посветено на мен и моите политически деяния. Караславов не е първия щурмовак от комунистическите писатели, който излива върху личността и делото ми словесна помия. Преди него подобна атака предприе друг негов събрат - Крум Кюлявков. И той пролетарски писател, беше намерил в дъното на душата си и своя талант най-отвратителни думи, за да ги отправи към мен. Любителите на кална литература ще останат излъгани, ако очакват от мен един отговор, подобен на техните нападки. Аз не ще мога да оставя на потомците писмени документи, които, след като внуците ми прочетат, ще кажат:„ я гледай какви простаци и хулигани имало между българските писатели“. Сега на въпроса - защо ме ругаят тези красавци? Да не би тяхното злобно вдъхновение да има и лични източници? Не. Тия майстори на вестникарската хула и клевета не могат да имат нищо лично против мен. Злополучните автори на словесни изпълнения са получили заповед да ме обругаят и тая заповед идва от техните господари. Защо е нужно на тия оживели в българската действителност герои на Достоевски - действащи лица от неговия романа „Бесове“, да бъда унизен пред българските читатели и да бъда отричан като нравствена личност пред нашата общественост? Много просто - защото, макар и в последните редици, водя борба за свободата на българския народ, за неговите правдини и за неговото благополучие. Защото съм другар на ония смели и самоотвержени държавници, които презряха министерските постове, охолството на властта и безопасния живот на овчедушните политици.”






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58