Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска вокална група „Бамбини“ – Пловдив

Снимка: личен архив
Детската вокална група „Бамбини“ към Общинския детски комплекс в град Пловдив е създадена през 2008 г. от Снежана Донева, след дълго обмисляне с какво новата формация ще бъде различна, какъв ще бъде обликът, стилът, задачите, репертоарът…

Снежана Донева решава да събере талантливи деца между 5 и 12 години, за които удоволствието по време на репетициите  ще е главно правило. Всеки успех ще бъде поощряван и отпразнуван. А краят на учебната година ще се отбелязва с купон, голяма торта и подаръци. За име на групата избира „Бамбини“.

Знам, че децата могат да изгубят интерес към занятията, ако не виждат практически смисъл в усилията си – споделя Снежана Донева. – Затова пред тях трябва да се поставят реални и близки цели. Поддържам интереса им чрез различни концертни изяви, участия в конкурси, фестивали и празници на детската песен.

През 2014 г. „Бамбините“ бяха част от  моноспектакъла на актьора Камен Донев „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“. Наскоро откриха в два поредни концерта съпътстващата програма към Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. 

Като добър познавач на българския фолклор Снежана Донева  обогатява репертоара на състава с композиции върху  народни мелодии и ритми. По нейна идея  са създадени редица обработки като „Опни ми тропни ми“, „Стар бял дядо“, „Месечинка“, „Сурвакарска“.  Песента „Лазар, Лазарува“ печели Златна лира на Орфей в конкурса „Орфеево изворче“ в Стара Загора.

Снежана Донева и възпитаниците й от „Бамбини“ пред сградата на БНР.На шестата година от съществуването си „Бамбини“ вече е най-голямата  детска група в Пловдив и наброява 70 малчугана.

В работата си като педагог Снежана Донева е осъзнала, че една група създава  облика си чрез собствен репертоар, за който някой ден ще казват: „Ето тази песен е на „Бамбини!“. 

Сред първите им композиции е „Всеки е различен“, която получава поощрителната награда за написване на училищна песен на Музикалната академия в Пловдив. А „Слънце над България“ е спечелила първо място за написване на нова патриотична песен от фестивала „Родолюбие“. Автор и на двете е Снежана Донева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15