Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Детска вокална група „Бамбини“ – Пловдив

Снимка: личен архив
Детската вокална група „Бамбини“ към Общинския детски комплекс в град Пловдив е създадена през 2008 г. от Снежана Донева, след дълго обмисляне с какво новата формация ще бъде различна, какъв ще бъде обликът, стилът, задачите, репертоарът…

Снежана Донева решава да събере талантливи деца между 5 и 12 години, за които удоволствието по време на репетициите  ще е главно правило. Всеки успех ще бъде поощряван и отпразнуван. А краят на учебната година ще се отбелязва с купон, голяма торта и подаръци. За име на групата избира „Бамбини“.

Знам, че децата могат да изгубят интерес към занятията, ако не виждат практически смисъл в усилията си – споделя Снежана Донева. – Затова пред тях трябва да се поставят реални и близки цели. Поддържам интереса им чрез различни концертни изяви, участия в конкурси, фестивали и празници на детската песен.

През 2014 г. „Бамбините“ бяха част от  моноспектакъла на актьора Камен Донев „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“. Наскоро откриха в два поредни концерта съпътстващата програма към Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. 

Като добър познавач на българския фолклор Снежана Донева  обогатява репертоара на състава с композиции върху  народни мелодии и ритми. По нейна идея  са създадени редица обработки като „Опни ми тропни ми“, „Стар бял дядо“, „Месечинка“, „Сурвакарска“.  Песента „Лазар, Лазарува“ печели Златна лира на Орфей в конкурса „Орфеево изворче“ в Стара Загора.

Снежана Донева и възпитаниците й от „Бамбини“ пред сградата на БНР.На шестата година от съществуването си „Бамбини“ вече е най-голямата  детска група в Пловдив и наброява 70 малчугана.

В работата си като педагог Снежана Донева е осъзнала, че една група създава  облика си чрез собствен репертоар, за който някой ден ще казват: „Ето тази песен е на „Бамбини!“. 

Сред първите им композиции е „Всеки е различен“, която получава поощрителната награда за написване на училищна песен на Музикалната академия в Пловдив. А „Слънце над България“ е спечелила първо място за написване на нова патриотична песен от фестивала „Родолюбие“. Автор и на двете е Снежана Донева.

Още от категорията

„Оренда“ – един малък български хор в Париж

В анонса към концертните програми на „Оренда“ четем: „Дванадесет певици - като 12-те деления на часовника, като 12-те месеца на годината и 12-те лунни цикъла... Това число, смятано за космическо, като точка на извечната хармония, символизира в някои..

обновено на 25.05.20 в 07:53

Детският хор на БНР на 60 години

„Концертът в зала № 1 на НДК, посветен на годишнината, се отлага, но нека бъдем заедно в мислите си на този ден – настоящи и бивши хористи, в България и по света. И нека запазим високия дух, на който сме се научили тук, в Детския радиохор“ – призовава..

обновено на 24.05.20 в 10:43

Костадин Генчев: „Фолклорът е неизчерпаем извор“

Народната музика е живот и призвание за известния кавалджия Костадин Генчев. Наскоро той закръгли 50-ия си юбилей, събрал в годините вдъхновеното творчество на именития ни музикант – виртуозен инструменталист, аранжор на песни, мелодии, хора, автор..

обновено на 24.05.20 в 10:40