Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска вокална група „Бамбини“ – Пловдив

Снимка: личен архив
Детската вокална група „Бамбини“ към Общинския детски комплекс в град Пловдив е създадена през 2008 г. от Снежана Донева, след дълго обмисляне с какво новата формация ще бъде различна, какъв ще бъде обликът, стилът, задачите, репертоарът…

Снежана Донева решава да събере талантливи деца между 5 и 12 години, за които удоволствието по време на репетициите  ще е главно правило. Всеки успех ще бъде поощряван и отпразнуван. А краят на учебната година ще се отбелязва с купон, голяма торта и подаръци. За име на групата избира „Бамбини“.

Знам, че децата могат да изгубят интерес към занятията, ако не виждат практически смисъл в усилията си – споделя Снежана Донева. – Затова пред тях трябва да се поставят реални и близки цели. Поддържам интереса им чрез различни концертни изяви, участия в конкурси, фестивали и празници на детската песен.

През 2014 г. „Бамбините“ бяха част от  моноспектакъла на актьора Камен Донев „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“. Наскоро откриха в два поредни концерта съпътстващата програма към Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. 

Като добър познавач на българския фолклор Снежана Донева  обогатява репертоара на състава с композиции върху  народни мелодии и ритми. По нейна идея  са създадени редица обработки като „Опни ми тропни ми“, „Стар бял дядо“, „Месечинка“, „Сурвакарска“.  Песента „Лазар, Лазарува“ печели Златна лира на Орфей в конкурса „Орфеево изворче“ в Стара Загора.

Снежана Донева и възпитаниците й от „Бамбини“ пред сградата на БНР.На шестата година от съществуването си „Бамбини“ вече е най-голямата  детска група в Пловдив и наброява 70 малчугана.

В работата си като педагог Снежана Донева е осъзнала, че една група създава  облика си чрез собствен репертоар, за който някой ден ще казват: „Ето тази песен е на „Бамбини!“. 

Сред първите им композиции е „Всеки е различен“, която получава поощрителната награда за написване на училищна песен на Музикалната академия в Пловдив. А „Слънце над България“ е спечелила първо място за написване на нова патриотична песен от фестивала „Родолюбие“. Автор и на двете е Снежана Донева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15