Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моцарт, Паганини и Чайковски под звездното небе на Правец

Снимка: архив

Лятото е времето, в което изкуството се прави на открито – под звездното небе и във вечерната прохлада на града. Затова и Правец ще се превърне в огромна сцена, за да прибави още една година към вече станалия традиция международен музикален фестивал „Моцартови празници”. Единайсетото издание на фестивала ще премине под знака на числото 175. Защо – обяснява артистичният му директор Христина Ангелакова:

Има една годишнина, която е над всичко – 175 години от смъртта на Паганини, както и от рождението на Чайковски и на Клод Моне. На 13 август ще открием с „Вълшебната флейта”, продукция на Русенската опера, защото все пак сме Моцартов фестивал. А на следващия ден ще бъде концертът по случай годишнината на Паганини и на Чайковски. Затова поканихме полския цигулар Мариуш Патира, който е един от лауреатите на конкурса „Паганини” в Генуа, и диригента Жозе Мария Флоренсио от Бразилия. Ще прозвучат Първият концерт от Паганини и Четвъртата симфония от Чайковски. Преди това дългият „маратон” ще започне с годишнината на художника Клод Моне. Импресионистичната линия от картините ще премине в музиката на Дебюси и Равел, изпълнена от пианиста Иля Овчинников и цигуларката Верустиния Щур-Овчинникова от Русия, както и от певците Йоана Кадийска и Алекс Аведисян. По този повод възнамеряваме и занапред да отбелязваме годишнини на световни художници и скулптори. През 2014-та се навършиха 450 години от смъртта на Микеланджело, сега честваме Моне, а догодина – 500 години от смъртта на Йеронимус Бош. И накрая „маратонът” ще завърши с моноспектакъла „От Пиаф до Мамбо италиано” на Мария Елена Инфантино, която пристига от Лос Анжелис. Ще й акомпанира пианистът Румен Цанов.

Матине „Фигаро обича Моцарт и Росини” ще очаква малките зрители на следващото утро от фестивала. Децата ще се маскират като Моцарт и съпругата му Констанца, ще пеят и рисуват, ще се насладят на миниатюрите, които малките балерини от читалището ще танцуват под звуците на единствения балет на композитора. Но това е само прелюдия към кулминацията на деня – музикално-танцовия спектакъл по Моцартовия реквием. На открита сцена солистите Беса Лугичи (Косово), Снежинка Аврамова, Николай Моцов, Ивайло Джуров, италианският диригент Карло Донадио, актьорите Бойка Велкова и Мариус Донкин ще сътворят невиждан досега прочит на безсмъртната творба. Направен е специално за фестивала в копродукция с Русенската опера.

Може би не е за първи път в света, защото има версии само с балет върху музиката на реквиема, казва Христина Ангелакова. – Но нямам информация дали е правен и с три компонента – театър-балет-музика, както ще го представим ние. Разполагаме с прекрасната актриса Бойка Велкова, която е гаранция за изключителна театралност в най-съвременния смисъл на тази дума, както и с най-добрия български балет след този на Софийската опера – Русенската трупа. Така че се надявам да зарадваме почитателите на Моцарт, на театъра и на балета с нещо ново и различно. Интересна подробност е, че сме включили и текстове на Данте. Това е друга линия, която се опитваме да продължим - м.г. беше симбиозата между театър и музика със спектакъла „Моцарт и Салиери”, а през тази между балет, театър и музика.

По традиция фестивалът ще бъде закрит с гала концерт на площада пред общината. Той е „Класика и поп” с участието на оперни певци, хора и оркестъра на Русенската опера и под палката на диригента Жозе Мария Флоренсио. Посветен е на юбилея на голямата оперна певица Христина Ангелакова. Тя ще бъде специален гост на „Среща с автограф” – очаква се нейни ученици, колеги и почитатели да засвидетелстват обичта си и всички заедно да видят прожекцията с моменти от богатата й артистична биография.



 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15