Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Зенит Фюжън“ ни подари късче от сърцето на Родопите

БНР Новини
Снимка: архив на фестивала

В село Долен в края на юни се проведе за първи път фестивалът „Зенит Фюжън“. Организатор е белгиецът с перфектен български - Тим Гюбел. „Фюжън“ - заради смесицата от преливащи се стилове и музикални фолклорни корени от целия свят. Идеята е фестивалът да събере в България сцена, която липсва, а именно тази на world music.

„Зенит“ обаче не беше само музика… Точно на Еньовден ден в пет часа сутринта фестивалът започна с бране на билки. Наш водач беше Татяна Кралева-Христова – ботаник, готвач, сладкар, зоолог, еколог, хижар и майка. Заедно с красивата си дъщеря Гая и още няколко ентусиасти в ранни зори, точно по еньовски, те набраха 31 вида билки. В 18 часа сцената на амфитеатъра оживя. В началото пускаше софийският диджей Lazy Face, а музиката обещаваше много и различни емоции. За да се качат по-късно група „Мерудия“ и да объркат всички билки и мерудии в наша полза.


След тях се появиха Kottarashky and The Rain Dogs. Тях не успяхме да снимаме, защото не беше позволено. Както мнозина знаят, те са част от немски лейбъл, който определя какво от тях ще излиза в интернет. Но пък ние се забавлявахме с групата на живо. После попаднахме в ръцете на диджеите от Холандия и Белгия – Rebel up. Качихме настроението си на фестивалния кораб и потеглихме към следващия ден.


Старите хора казват, че много хубаво не е на хубаво. Само че това „правило“ за Долен не важи. Всъщност никой не предполагаше степените на радост, които ни очакваха на 25-ти. С екипа на Бинар се отправихме следобедно на разходка из селото с архитекти от сдружение „Мещра“. Темата беше „Архитектурно наследство и модерни техники за съхранение“. Най-важното, което трябва да запомните за Долен е, че то е доста горно село. Има сериозно изкачване в планината преди да стигнете до него, в община Сатовча, Благоевградско. Всъщност тези земи са населявани още от тракийско време. Съществувал е и римски път. Селото в този си вид се сформира през XVI век от разпада на друго по-голямо село – Букорово. Причините не са изяснени, но се предполага, че хората са бягали от турски нашествия или се е появила чума, или двете. В Долен се спасяват група хора, криейки се в едно долче, опасано от дъбова горичка. Там те построили първите си къщи. От автентичните постройки са останали близо 300. Те обаче поради неправилно стопанисване или изоставяне изчезват.

Втората вечер откриха Войводите от Мусомища.


Започнах да усещам с всичките си сетива, че тази вечер ще събуди всички възможни емоции. Групите „Тъпани и гайди“ и чаканата от всички „Оратница“ ме накараха да се почувствам наистина част от фестивала.


Заради Родопите, местните и фестивалните хора, организаторите, изкуството, повярвах, че всичко добро е възможно, а лошото може да заспи под камък.


Дойде и неделята, краят на едно богато емоционално пътешествие с отворен път. От рано ни зарадваха от фолклорна група „Зорница“ (Сатовча), красиви и талантливи млади хора, които се занимават с народно пеене. А след това ни разтресоха - Мисирли Ахмет, Петър Ралчев и Светлана Спасич от Music and Memory.


Изключителна формация на едни от най-изявените на Балканите музиканти и певица. Това, което не беше написано в жълто-черните програми, защото се потвърди 4 дни преди започването на фестивала, бе присъствието на Валя Балканска и Петър Янев. Чудех се, дали не трябваше те да бъдат предишната вечер, но после разбрах, че това изпълнение трябваше да се чуе в новия ден, защото космичното е всяко начало и с неговото търсене трябва да продължим.


На сцената на амфитеатъра излязоха по-голямата част от музикантите за джем сешън заедно с Веселин Митев (домакин на феста), който свири и пя с цяло сърце, както всяко нещо, което прави.


Накрая бяха и благодарствените думи на Тим, защото човек трябва да спомене хората, без тях фестивалът не би бил възможен. Всеки взе късче от това добро и го прибра в сърцето си. До следващата година, Зенит, а с теб, Долен, скоро ще се видим пак



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05