Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселата оперетна двойка Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски след гастрол в Швеция

Катерина Тупарова, Александър Мутафчийски и диригентът Виолета Тодорова на сцената в гр. Юстад
Снимка: личен архив

Наскоро от гостуване в Швеция се завърнаха сопраното Катерина Тупарова и баритонът Александър Мутафчийски, най-обичаната субретна двойка на Музикален театър „Ст. Македонски“. За емоцията да пее на шведски език и да представи българското оперетно изкуство на чужда земя, разказва солистката на Музикалния театър Катерина Тупарова:

Особено ни беше приятно, че бяхме поканени на този празничен концерт в Швеция, в гр. Юстад, свързан със 120 годишния юбилей на мъжки хор „Хармони“. Диригент на хора е българката Виолета Тодорова, която ни покани да участваме в юбилейната програма на хора. С удоволствие приехме поканата. Тя искаше да разчупи певческата програма на ансамбъла и да предложи оперетна програма. Изпяха и българска песен, на български език, което много впечатли шведската публика. Имахме и поздравително изпълнение заедно с тях, на шведски език. Хор „Хармони“ е идвал в България два пъти на фестивали на хоровото изкуство. Впечатлени са от България, както и ние от Швеция и Юстад, където много се цени хоровото изкуство. В първата част на концерта изпълнихме два дуета от „Българи от старо време“ на Иван и Янка. Завършихме заедно с хора с песента „Що ми е мило и драго“. С танците и българската музика, получихме големи аплодисменти. Пяхме и на шведски заедно с тях, след като активно изучавахме шведското произношение, което не е никак лесно.

Какво очаква Катерина Тупарова през новия сезон?

Преди седмици излезе новата детска премиера „Да целунеш принцеса“, в която аз съм феята, която разказва приказки. Предстоят концерти, свързани с празниците и сценичния ни живот с Александър в „Царицата на Чардаша“, „Българи от старо време“, „Една нощ във Венеция“, „Моята прекрасна лейди“, все любими роли.

От 1997 година баритонът Александър Мутафчийски е солист от трупата на Държавен музикален Театър „Стефан Македонски“. Носител е на престижната награда „Кристална лира“ – 2003 и 2012. През 2015 е удостоен със „Златно перо“ за принос към българската култура. Александър Мутафчийски е определян от специалисти и публика като  достойният заместник на Видин Даскалов.

Ето какви са неговите впечатления от гостуването на дуета в Швеция, от гостоприемството на северните хора и за голямата почит и специалното отношение, което имат към българската музика и изкуство.

Те (шведите) обичат българската музика и концерта им започна с песен на Добри Христов – нашият хоров химн: „Родна песен нас ни свързва“ – на шведски. С това се откри концертът. Беше изключително впечатляващо. В момента в който чух първите акорди на песента, настръхнах. Ние, когато сме в България, сякаш не си даваме сметка какво притежаваме като култура и като изкуство. Какъв заряд носят те. И когато видиш вниманието, което хората в чужбина отделят, и с каква страст и енергия се отнасят към нашето изкуство, си даваш сметка, че то наистина е голямо богатство.

Новият сезон започна вече – продължава Мутафчийски – В трескава подготовка сме на „Сънсет булевард“, премиерно заглавие в театъра. Започнаха и първите репетиции. За все по-честите си режисьорски участия, баритонът Мутафчийски добавя: Надявам се, че скоро ще имам изява като режисьор на едно голямо сценично заглавие, защото до сега съм правил само концерти. Това е нов начин да изразя с други средства себе си и това, което имам като виждане за изкуство и естетика в Музикалния театър. Ние с Катерина Тупарова сме се отдали изцяло на този театър, на изкуството оперета и мюзикъл и за нас най-важното нещо е, какво се случва там. Сега предстои петото издание на конкурса Мими Балканска. Аз съм лауреат на първия конкурс. Очаквам да се появят млади хора, защото оперетата е изкуство на младостта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15