Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествен концерт открива Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

БНР Новини

Церемонията по откриването на Българското председателство ще се състои на 11 януари в Народния театър „Иван Вазов“. В програмата на събитието са включени изпълнения на известни български състави и солисти. Сред тях е Детският радиохор с главен диригент Венеция Караманова. Той ще открие церемонията с химна на Република България, а след речите на официалните лица ще изпълни и химна на Европейския съюз.

Детският радиохор
В тържествената вечер ще прозвучат знакови за нашата култура автентични народни интонации, както и авторски произведения на фолклорна основа.

Може би единственото изключение е участието на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“, който ще представи „Во царствии твоем“ – едно от най-красивите православни песнопения, създадено от композитора Добри Христов. Основан през 1967 г., „Йоан Кукузел-Ангелогласният“ е първият ансамбъл за православна музика, пренесъл в концертната зала произведенията на своя патрон – легендарен средновековен певец и композитор от български произход, както и много други църковни песнопения.

„Йоан Кукузел-Ангелогласният“





Прочутият „Ева квартет“ ще покаже старинния двуглас от Средна Западна България (Шоплука) – региона, в който се намира и столицата на България. Четирите гласовити дами са част от женския народен хор „Мистерията на българските гласове“. Евелина Христова, Гергана Димитрова, София Янева и Даниела Стоичкова често се появяват и в различни проекти със съвременно звучене.

„Ева квартет“



Стоян Янкулов–виртуозният български перкусионист, еднакво блестящ и във фолклорни, и в джаз и поп формации, ще бъде на сцената с танцьори от ансамбъл „Чинари“. Заедно ще изпълнят танц с тъпани, наречен „Огнище“.

Стоян Янкулов с „Чинари“
„Българе“ – първият частен фолклорен ансамбъл у нас, ще се представи с хореографска постановка върху шопски мотиви.

„Българе“
А инструменталната формация „Булгара“, чийто репетоар не подлежи на точна жанрова формулировка – с пиесите „Нестинарско“ и „Утро“.

„Булгара“


В края на концерта е изпълнението на един от най-новите дуети у нас – Крис и Велин.

Крис и Велин
Според предварителната програма те ще пеят в съпровод на „Булгара“, а на сцената отново ще излезе ансамбъл „Българе“.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05