Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо визитата на японския премиер в България е историческа и специална

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В рамките на европейската си обиколка, на 14 и 15 януари японският премиер Шиндзо Абе посети България след Естония, Литва и Латвия, а от София замина за Румъния и Сърбия. В България и извън нея обиколката е оценявана като историческа и специална.

В международен план тя съвпада, както самият Шиндзо Абе изтъкна, с най-усложнената за Япония ситуация на сигурност след Втората световна война, заради балистичните опити на Северна Корея. В Естония Абе обяви, че Япония ще се присъедини към центъра на НАТО за кибер отбрана в Талин, а ден по-късно в София получи от премиера Бойко Борисов пълна подкрепа за японската позиция по севернокорейския проблем. България е малка страна със скромни възможности за участие в решаването на глобални въпроси, но в момента е ротационен председател на ЕС. По мнение на изтъкнати наблюдатели, сред които и бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, визитата на премиера Шиндзо Абе в София отразява разбирането на Япония, че бъдещето на международния икономически ред ще се определя в Европа и заедно с нея. Европейската обиколка на Шиндзо Абе съвпада също с напреднала фаза на преговорите за търговско споразумение на ЕС с Япония, за чието ускоряване българският му колега Бойко Борисов обеща максимална подкрепа.

Изказаната в София подкрепа на Япония за българското председателство има не само висока политическа, но и висока икономическа стойност. От една страна, тя беше засвидетелствана в контекста на пожелание за една силно сплотена Европа, но, от друга – и в контекста на пожелание чрез икономическото си сътрудничество с България Япония да сътрудничи и с целия регион на Западните Балкани. С такова намерение по време на визитата в София беше решено да бъде създаден японски бизнес форум, който да съдейства за по-нататъшното навлизане на японски компании в България. Ще бъде създаден и съвместен изпълнителен комитет за сътрудничество в културата, науката и технологиите.

В чисто двустранен план визитата на Шиндзо Абе в България е значима и с това, че е първата, която японски премиер прави в страната в цялата история на двустранните отношения. Контактите и досега са били много добри, но вероятно идването на премиера Абе в София се дължи не само на това, а и на една нова оценка на потенциала на България като международен партньор, членуващ в ЕС и НАТО.

По своеобразен начин във визитата се вписа и Българското национално радио. Докато премиерите на двете страни водеха официалните разговори, съпругата на японския премиер – Акие Абе, посети медиата по свое желание, за да се срещне с нейния детски радиохор. Хорът е добре известен в Страната на изгряващото слънце още от 60-те години на миналия век и оттогава насам е изнесъл там повече от 500 концерта, но същевременно с репертоари си популяризира и японската музикална култура в България. Развълнувана от тази роля на децата, г-жа Акие Абе пожела с музиката си те да продължат да развиват приятелството между България и Япония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54