Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Зидаров с „Обратна хармония” в галерия „Нюанс”

БНР Новини
3
Снимка: Ани Петрова

Година след предишната си изложба в галерия „Нюанс”, „Старецът и трите морета“ и 40 години след първия път, когато той попада в града-мечта за всеки художник – Париж, Любен Зидаров отново има своя експозиция на същото място. По-точно местата, макар и същите, са две: едното е неговата завършила през януари самостоятелна изложба в Париж, а второто – предстоящата му в „Нюанс“.

Един художник по призвание е необходимо да бъде странник, в реалността на битието или в реалностите на въображението си. Любен Зидаров винаги е успявал да е и на двете места едновременно. При него директното възприятие документира не толкова визията на конкретността, колкото образа на емоцията от срещата с нея. Той не веднъж е казвал, че първия контакт с Париж е събудил живописеца в него, спотаен зад присъствието на илюстратора. Тази изложба е омаж към града на изкуството и към света, за който то все още има значение. Верен на традиционната склонност към игри със словата и образите, тук Любен Зидаров отново се шегува с уж неизменния ход на времето: „обратната хармония“ на занемарения Париж от преди четири десетилетия и младият художник, втурнал се към своите артистични открития и мъдрият творец, неочаквано срещащ своята младост в образа на един обновен град, познато-непознат, стар и млад едновременно, като самото изкуство и нуждата от него.

Снимки: Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37