Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още на старта си кампанията за евроизборите в България през 2019 г. се очерта агресивна

БНР Новини

Може да се каже, че от няколко дни в България има партия, която фактически е започнала кампанията си за европейските избори през 2019 г. и това е ГЕРБ. На съвместен форум под мотото „Европа започва във Вашето село/град/регион“ ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) в края на миналата седмица представиха инициатива за поредица от диалози на ЕНП на местно равнище във всички държави – членки на ЕС.

Целта на диалога, подразбирайте предизборната кампания, е да се възстанови доверието и увеличи ангажираността спрямо ЕС, както и да се позволи на хората от различните европейските градове и региони да изразят своето мнение за Европа преди евроизборите през 2019 г. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов даде да се разбере, че в хода а въпросния диалог в България сред най-дискутираните проблеми ще е този за кохезионната политика. Тезата на управляващите ще бъде, че при стария финансов програмен период кохезионната политика е позволила на българските местни власти да кандидатстват за европейско финансиране на проекти на стойност 3.3 млрд. евро, в резултат от които общините бенефициенти са се преобразили. Цветанов предизвести също, че в хода на кампанията на ГЕРБ ще се пледира за преодоляване на популизма. От изказванията на други политици от ГЕРБ по време на форума може да съдим, че в търсенето на подкрепа за кандидатите й за нови евродепутати на България партията активно ще се позовава на успехи на днешното си управление, особено в сферата на образованието, както и на успехи на българското председателство на Съвета на ЕС по линия на приоритетите за интегриране на Западните Балкани и реформиране на миграционната политика.

Бойко Борисов и Жозеф Дол
Но може би най-силно впечатление направи новият конфронтационен епизод между ГЕРБ и основния й опонент – БСП, предизвикан от едно ехидно изказване на председателя на ЕНП Жозеф Дол пред кметове и председатели на общински съвети от цялата страна, избрани с листата на ГЕРБ. По думите на Дол, българските социалисти не съществуват откакто България е поела председателството на Съвета на ЕС, защото Бойко Борисов е най-успешният ръководител в Европа и единственият начин социалистите да се покажат е като говорят за него. Разгневена от това твърдение, лидерът на БСП Корнелия Нинова репликира, че то е абсолютно неприемливо, разделя българското общество и показва незачитане на близо един милион българи, подкрепили БСП на изборите. Като заяви саркастично, че социалистите не завиждат на ГЕРБ за това, че България е най-бедната и най-корумпираната страна в Европа вече осем години под вещото ръководство на приятеля на Дол Бойко Борисов, Нинова де факто откри и предизборната капания на БСП за евроизборите, в същия крайно остър и агресивен тон.

Изблиците на неприязън между двамата основни политически опоненти в България – ГЕРБ и БСП, наблюдавани на старта на предизборната кампания за Европейските избори през 2019 г., вероятно ще се пренесат и на кампанията за повече от година напред. Възможно е дори този тон да се изостри около желанията за предсрочни избори в България още тази година. Дали такива ще има, не е никак сигурно, а повече яснота за тази хипотеза може да се очаква след края на българското председателство на Съвета на ЕС в средата на годината.

Снимки: gerb.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00