Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните архиви подредиха първата си изложба за българи, помогнали при спасяването на евреите преди 75 години

БНР Новини

„1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“ е заглавието на документална изложба по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи. Държавна агенция „Архиви“ за първи път представя пред широката аудитория документи, които поставят акцент върху истории, непознати за българското общество – на обикновените българи, спасили евреи и получили признанието на „Яд Вашем“. Двадесет са българите, обявени за праведници от израелския институт „Яд Вашем“. Сред тях са личности като Димитър Пешев, подпредседател на тогавашния парламент, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски. Има и напълно непознати имена на обикновени хора, рискували живота си, за да помогнат в човеколюбивото дело. Приносът им заслужава да бъде помнен и разказан. В експозицията са проследени преследването и защитата на българските евреи в годините на Холокоста. Представено е и постъпило наскоро дарение – архивът на един от спасените солунски евреи – Рафаел Камхи. Той е бил революционер и деец на ВМРО, а архивът е съхраняван в продължение на 70 години от съратника му Наце Боболев.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05