Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ц. Цачева: Законодателството не осигурява адекватна защита срещу домашното и психическото насилие

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Международна конференция на тема „Сигурно бъдеще за жените–сигурно бъдеще за всички“ събра на откровен разговор представители на държавните институции и неправителствения сектор. Тя се проведе под патронажа на еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел, а неин организатор бе фондация „Асоциация Анимус“. Всички участници бяха единодушни, че проблемът с насилието над жени става все по-сериозен и решаването му не търпи отлагане. По този повод председателят на комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова, обърна внимание, че България, последна от страните – членки на ЕС, е подписала, но не и ратифицирала Истанбулската конвенция. В момента официалното й влизане в сила е спряно и ще се случи, когато обществото ни е напълно готово за това. Дотогава трябва да се предприемат други мерки за защита на жертвите. Според министъра на правосъдието Цецка Цачева са нужни промени в Наказателния кодекс:



Необходимо е въвеждането на нови престъпни състави, защото съществуващите не включват деяния, свързани с темата за насилието като престъпление. Данните са от изследване, направено от съдебната практика на 10 окръжни съдилища, касаят постановени в периода 2012-2014 година присъди за умишлени убийства и опит за убийства на жени. В 91на сто от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7 на сто – при съучастие на мъже и жени, а само 2 процента от убийствата са извършени от жени. В 35 на сто от случаите убийствата и опитите за тях са извършени от настоящ или бивш интимен партньор. В 25 на сто – от брат, син, внук или друг близък роднина мъж. В 31 на сто от друг познат мъж и едва в 9 на сто от случаите е участвал непознат мъж. Изводът е, че случаите на домашно насилие трябва да бъдат в центъра на вниманието, когато се пристъпва към нови законодателни промени. Установено е, че към момента действащото законодателство не осигурява адекватна защита на жертвите и санкции за извършителите на престъпленията „преследване“ или „дебнене“, каквото съществува в другите европейски държави. Към момента, разпоредбите не предвиждат и преследване на психическото насилие като самостоятелна форма. То е почти невидима за обществото проява, но е широко разпространена. От една страна, това е вербалното насилие, на второ място е изолирането на жертвата и лишаването й от средства за независими действия. На трето място е лишаването на жертвата от средства за издръжка. Подобни деяния оставят траен белег върху живота не само на жертвата, но и на съжителстващите с нея, каквито са децата.

Сред участниците в дискусията бе и една жена, която години наред е била жертва на насилие от страна на мъжа си. Много пъти го е напускала, но се е връщала, с надеждата, че ще бъде различен. В началото наистина всичко било чудесно, но скоро продължавало постарому.

Историята й провокира бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да продължи темата за насилието и да обърне внимание и на проблема трафик на хора. Общото между двете престъпления е, че са насочени срещу личността и затова извършителите им трябва да изтърпяват по-строги наказания. По думите на Цветанов, досега над 95 на сто от присъдите са били условни, но:



Мога да кажа, че когато институциите работят заедно, те могат да постигнат заедно необходимия ефект със законодателните промени. Успяхме да завишим наказанията за трафик на хора и в момента са до 15 години. Увеличихме и глобите, завишихме и минималното наказание, което дава възможност да има реално осъдени лица. Дали обаче всеки един гражданин и всеки един политик са съпричастни към тази борба? Към настоящия момент няма необходимото желание и ангажимент на местната власт да изградят местни комисии за борба с трафика на хора. На областно ниво имаме само 10 такива. Нужно е да ангажираме обществото, но преди всичко, трябва да достигнем до родителите. Семейната среда е от изключително значение за това децата ни да не бъдат въвлечени в подобни престъпни схеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30