Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белица – градът на танцуващите мечки и завладяващата природа

БНР Новини

Град Белица е разположен в сърцето на Рило-Родопския масив, обкръжен от  зелени вековни гори, там, където се срещат трите вълшебни български планини – Рила, Пирин и Родопите. Градът е административен център на община Белица, с население от близо 11 000 жители.


Днес Белица се развива като туристически град. Прекрасната, съхранена природа и развитата туристическа инфраструктура позволяват на Белица да предлага активен и приятен отдих на любителите на еко и хоби туризъм. Шест маркирани туристически пътеки, две от които влизат в Националния парк „Рила”, преминават през различни екосистеми и редуващи се растителни и животински съобщества.


Ландшафтът на общината поразява въображението с високите, издигащи се над 2 500 метра надморска височина планински върхове. Омагьосва с красотата на бистрите си ледникови езера, с приказната атмосфера на дълбоко врязаните планински речни долини, покрити с обширни иглолистни лесове. В гористите склонове на Рила – на 12 км от Белица, в местността „Андрианов чарк“, се намира Центърът за реадаптация на танцуващите мечки.


Той приютява пострадалите животни от България, но също от Сърбия и Албания, като им осигурява спокоен живот в естествена среда. Така, под грижите на специалисти по поведението на кафявите мечки, те могат да проявят своите диви инстинкти. През лятото хиляди туристи посещават парка, сподели кметът Радослав Ревански.

Територията на община Белица е богата на древни паметници на културата-тракийски светилища, оброчища и църкви, останки от тракийско селище. За богатото историческо минало на общината и начина на живот през вековете свидетелстват и експонатите в Историческия музей, разположен в центъра на града.


По-голямата част от селищата на общината са разпръснати във високопланинската част на Западните Родопи. Това е район, който е признат като местообитание от световно значение и е включен в Световните екорегиони, установени от Международната природозащитна организация. Изключителните природни дадености извеждат на преден план развитието на туризма и обособяването му като основен отрасъл на общинската икономика.

Белица разполага с мрежа от хотели, снабдени с всички удобства за туристите. Те са разположени основно в града и в планинския му курортен комплекс Семково.


Комплексът се намира на 17 километра от Белица, сред широки поляни, обградени със смърчови и борови гори. Местоположението и климатичните условия са добра предпоставка за краткотраен и дълготраен отдих и развитие на зимните спортове. А през лятото Семково предлага добри възможности за практикуването на летен маршрутно-познавателен и екотуризъм. Искаме да развием Семково като целогодишен курорт, – поясни кметът на Белица Радослав Ревански.

В местността се организира Зимен празник „Белица – Семково“, който всяка година събира стотици хора в живописната местност. По време на празника традиционно се  провеждат спортни състезания – ски слалом, футбол на малки вратички, дърпане на въже, скачане с чували, турнири по шах, бридж и тенис на маса, както и фолклорен концерт на местни състави и гостуващи групи от Македония.



Основна селскостопанска култура, която отглежда местното население, е тютюнът, а животновъдството е доминирано от овцевъдство и говедовъдство.


Местната икономика е представена предимно от малки цехове:

СнимкаОсновният развит бизнес е дървообработването, също така имаме много шивашки цехове. Имайки предвид, че сме близо до Банско, през зимния сезон голяма част от хората са ангажирани с туристическия бранш. Също така една част от населението е работи в курорта Семково – поясни кметът на община Белица Радослав Ревански. Той допълни, че общината е с най-висока безработица в областта, но се прави всичко възможно за преодоляването на този факт. Използваме всякакъв вид програми и се опитваме да създаваме условия за развитие на бизнеса и да провокираме предприемачеството в общината, каза още той.


През летния сезон привлекателна за туристите е прохладата край множеството валявици, които и  до днес се използват от беличани за пране на килими и одеяла. Тази древна обществена пералня всъщност е голямо дървено корито с процепи, в което водата от реката се завихря и чергите се перат. Валявиците, които са етнографска забележителност, са правени са от майстори дърводелци от Белица, тъй като  навремето дърводелството е било добре развито като занаят в града. И до днес могат да се видят пъстрите белички черги, изпрани и изложени да съхнат върху парапети от дърво живописна гледка насред планинския пейзаж.

Снимки: belitsa.com и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30