Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски

Президентът Иванов отказва да подпише „такова вредно споразумение“ за името на Македония

Снимка: БТА
Няма да подкрепя и подпиша „такова вредно споразумение“ за името, заяви македонският президент Георге Иванов в обръщение към нацията по повод споразумението, постигнато между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Държавният глава каза, че преговорите са водени безотговорно и непрозрачно, а правителството не е намерило сили да изгради единна позиция и консенсус. В ответна реакция македонското правителство посочи, че президентът Иванов няма чувство за отговорност, не работи за интеграцията на Македония в НАТО и ЕС, които са приоритети от най-висок национален интерес и вместо да препятства бъдещето на Македония и да я изолира, е най-добре да се изолира той от политическата сцена.

Никос Кодзиас: Вярвам, че нашият регион ще стане по-спокоен

Снимка: БГНЕС
Споразумението, постигнато между Гърция и бившата югославска република Македония, ще премахне иредентистките претенции в Скопие, заяви гръцкият външен министър Никос Кодзиас при посещението си в Москва. Той добави, че гръцкото правителство се надява да реши също неуредените въпроси с Албания и да рестартира преговорите за повторно обединение на Кипър. „Вярвам, че нашият регион ще стане по-спокоен. Сега, когато излизаме от финансовата криза, вярваме, че стабилността на Балканите може да помогне на всички нас да постигнем растеж“, каза той.

Александър Вучич: За Сърбия е важно да развива отношенията си с Турция

Снимка: БГНЕС
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че за Сърбия е важно да развива отношенията си с Турция, където той бе поканен за церемонията по откриването на трансанадолския газопровод. „За нас е чест да бъдем поканени, макар да не мисля, че в ТАНАП ще има много газ за Сърбия, но ще има за Италия, Албания и други страни“, каза Вучич и допълни, че газ за Сърбия ще има от „Турски поток“. Той подчерта значението на турските инвестиции в големи фабрики в различни градове на страната му.

Вселенският патриарх призова за приемане на „разколническата църква в Скопие“ в православното единство

Снимка: БГНЕС
Вселенският патриарх Вартоломей призова сестринските църкви да приемат „църквата в Скопие“ в православното единство. Той цитира посланието на апостол Павел към коринтяните, че „когато страда един орган, страдат всички органи, а когато се радва един, всички се радват“. Непризнатата канонично Македонска православна църква се смята за разколническа в православния свят, но патриарх Вартоломей посочи, че „наличието на разкол не е аргумент, за да напуснем един народ“.

Турция възстановява железопътна връзка с Иран

Снимка: iran-daily.com
Министърът на транспорта на Турция Ахмед Арслан заяви, че след тригодишна пауза страната му ще възобнови пътническия железопътен транспорт със своя съсед Иран. В момента между Турция и Иран съществува железопътен превоз единствено на товари. Арслан допълни, че железопътният транспорт в Турция се е превърнал в приоритет и в резултат 95 на сто от ж. п. линиите са обновени. По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм посочи, че предстои изграждането на високоскоростна железопътна магистрала, която ще бъде съставна част от турския участък на Трансевропейския транспортен коридор. „Магистралата с дължина 233 км от Истанбул до Одрин ще има особен принос за развитието на историческия Път на коприната, свързващ Балканите и Анадола с Близкия Изток и страните в Азия“, коментира турският премиер.

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40