Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известната писателка Елизабет Костова ще представи романа си "Земя на сенки" във Варна

Снимка: личен архив

Поредната си увлекателна история, свързана с България, представя световноизвестната американска писателка Елизабет Костова, чийто първи роман – "Историкът", през 2005 г. беше сред най-продаваните книги, оглавила класация на „Ню Йорк Таймс”. Любопитно е, че новият ѝ роман – "Земя на сенки", съживява трагична история от недалечното минало на България. Главната героиня – американката Александра Бойд, идва в България, обзета от желание да изкупи вината си за изчезването на своя брат. Защо точно България? Защото България е онзи необозрим, загадъчен къс от света, спечелил авантюристичното сърце на брат й.Каква е цената на оцеляването в условията на суров политически режим, чувството за чест, автентичната любов към изкуството? Това са само някои от въпросите, които събужда романът на Елизабет Костова. Дали "Земя на сенки" ще има успех като дебютния роман на писателката, излязъл в тираж от над 5 милиона екземпляра, времето ще покаже. Издаден в над 40 страни в цял свят, „Историкът“ е включен в списъка на „Десетте най-добри книги на годината“ на USA Today. За него през 2005г. Елизабет Костова бе удостоена награда Quillза „Дебют на годината”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30