Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ракиен кръжок, или какво (не) знаем за ракията

БНР Новини

Ракията се смята за национална напитка в България и други Балкански страни. Но знаят ли самите българи как да съчетаят различните видове ракии с подходящите мезета и как правилно да я консумират? Отговори на тези въпроси дават Гергана и Светлин Мирчеви в техните Ракиени кръжоци.




СнимкаДо идеята за ракиен кръжок се стигна преди 3 години, разказва Светлин Мирчев. За всяка ракия сме разработили отделно мезе, правим вариации на тези мезета, стараем се всички те да бъдат интересни. Нашите събития, за разлика от класическите дегустации, където просто се пробва алкохол, са образователно-забавни. Целта ни е да научим хората на нещо – как се дегустира алкохол и в частност плодовият алкохол, какъвто е ракията. Призоваваме хората да комбинират правилно храната, която им е сервирана, с подходящата напитка. Ракиеният кръжок се прави на определена тема – избира се комбинация от ракии, например летни или зимни, или отлежали, или само сливови, или само гроздови и т. н.

Няма традиционни мезета за ракия, категоричен е Светлин. Има мезета за отделните видове. От моя гледна точка обичаната от българите шопска салата не е подходящо мезе за ракия, защото в нея има домати, които са високо киселинни, а ракията също обикновено е високо киселинна. И това от чисто естетична, вкусова и логична гледна точка не е най-добрата комбинация. 

Кои са най-удачните съчетания? Кайсиевите ракии се консумират със зелени продукти – спанак, лапад, зелени салати, а също така с много леки сирена – прясно сирене, моцарела и яйца. Сливовата ракия традиционно е отлежала и обикновено е по-тежка. За нея са подходящи сушените меса, а за неотлежалите сливови – сланина, пръжки и друга по-мазна храна. По-леко отлежалите гроздови ракии се съчетават добре с всякакви видове салати, в които има някакво месо или шунка. По-отлежалите – със запечени сирена и не много сухо месо. А дюлевата е ракия, при която трудно може да се сбърка мезето: каквото и да се сервира към нея, все е подходящо, стига да не е много високо киселинно. Крушовата ракия е предимно аперитив, но и тя изисква по- леки мезета – леки сирена, сорбе. Някои крушови ракии се съчетават много добре със синьо сирене, а други – с прошуто.

Снимка

Има ли за ракията определен сезон?

Ние се опитваме да покажем, че няма – отговаря Гергана Мирчева. Всички казват, че като дойде лятото, не е време за ракия, че сезонът за ракията е зимата. Но има много ракии, които се пият точно през лятото – гроздова свежа неотлежала, свежа дюлева, кайсиева ракия. За топлия сезон особено подходяща е крушовата ракия, а също така ябълковата ракия с добавен домашен пчелен мед (медовина), която силно изстудена е много приятна за лятото. Тя е 25 градуса, реално е ликьор, но на основата на ракия.

Другото важно нещо е правилната температура на консумация. Плодови алкохоли се консумират на температура между 12 и 20 градуса. Ако ракията се държи в обикновен хладилник, в момента, в който се сипе в чашата, тя достига оптималната температура за консумация. Замразена се пие само лошата ракия, подчертава Светлин.

Важно е хората да знаят какво им се яде и каква е правилната комбинация на храната и ракията, защото това променя цялостното изживяване. А моят съвет е да пият ракията както им харесва, казва Светлин. Но преди да си сложат лед или да я разредят, е хубаво да я опитат в оригиналната ѝ форма. Защото ракията има едно послание, което трябва да предаде на хората. Технологът, който я е правил, е постигнал определен баланс в нея и е хубаво този баланс да бъде усетен.

Снимки: Десислава Семковска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17