Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връх Руй събира българи и сърби под жаркото слънце

БНР Новини

Някога много слабо популярна дестинация, най-западната част на Западна България, там, където се диплят гънките на множество невисоки планини – Завалска, Любаш, Руй, Черна гора, Голо Бърдо, Конявска и други, през последните десетина години се превръща в истинско откритие за жадните за природни красоти туристи. За популяризацията на този, съхранил своята девственост край, допринася и традиционното международно изкачване на Руй планина, в подножието на която се извива удивителната по своята красота река Ерма. Изкачването е до най-високата точка на планината – връх Руй (1706 м). Точно оттам минава границата на България със западната й съседка Сърбия.




Тази година е IX традиционно международно изкачване на връх Руй. Община Трън участва в подготовката на събитието от 2014 г. след подписване на съвместно споразумение с община Бабушница в Република Сърбия, – разказва Евгения Такова от община Трън.



Изкачването, което тази година ще бъде на 23 юни, се извършва успоредно от двете страни на границата, за да се срещнат българи и сърби горе на върха. Тъй като районът е граничен, участниците в похода задължително трябва да подадат предварително данните си – трите имена и ЕГН, на граничните власти, или да се включат в общия списък, изготвян от община Трън.

Идеята е изкачването на Руй да се превърне в едно от най-големите международни туристически събития на Балканите, – посочва Евгения Такова. В него традиционно участват планинарски клубове от България и Сърбия, като се включват и гости от Република Македония.

Община Трън организира българското изкачване от село Забел, което е на подхода към върха, като осигурява автобусен превоз от Трън до селото. Има още две възможности за достигането до връхната точка от българска страна. Едната е от село Ломница, където организацията се поема от Трънското туристическо дружество, а другата от село Зелениград, където по традиция се организират местните хора. Туристите трябва да се подготвят с дрехи за летен преход, храна и вода.

Най-дългият, лек и с най-красиви гледки маршрут е от село Забел. Пътят от село Ломница има по-стръмни участъци, но пък в голямата си част минава през гората, покрай реката и се усеща прохлада, което хич не е за пренебрегване в знойните летни дни.

От сръбска страна изкачването на върха се подгрява с пищен празник в село Ракита на подхода към върха. Според Евгения Такова:



Традиционно на Руй се качват не по-малко от триста души, като при по-хубаво време от българска страна достигат до 500-600
.

При по-бърз ход на опитни туристи изкачването от Забел става за около два часа, а при по-бавно ходене между два часа и половина – три. Не е задължително участниците да имат специална туристическа подготовка, но е важно да са готови за продължително ходене, предупреждава Евгения Такова. На върха няма организирани мероприятия.

Обикновено групите, които се изкачват и се заварят нагоре, си правят общи снимки, след което тръгват обратно. На върха се събират не повече от 200 души.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15