Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои празник на българското кино в Рим

„Римското лято говори на български“, казват организаторите на Празника на българското кино в Рим, който ще се проведе за 11-и път във Вечния град. Домакин на форума е Домът на киното в италианската столица. Филмите и срещите от 28 юни до 1 юли са подчинени на взаимодействието между литература и кино и на голямата тема за Свободата. На събитието, с което ще бъде официално закрит културният календар за българското председателство на Съвета на ЕС в Рим, по традиция ще присъства делегация от режисьори, актьори и автори на филмите включени в програмата. Филмовият празник ще започне с нашумелия „Възвишение“ в присъствието на режисьора Виктор Божинов.Екранизацията на едноименния роман на Милен Русков беше отличена с наградата за най-добър филм в Балканския конкурс на ХХ София Филм Фест. Програмата включва някои от най-интересните ленти, създадени през изминалата година, като специално място е отделено на филмите, вдъхновени от произведенията на най-разпознаваемия в Италия съвременен български писател – Георги Господинов. Филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди“ събира шест негови кратки истории. Празникът ще бъде закрит от режисьора Стефан Командарев и актьорите Васил Банов и Герасим Георгиев-Геро с прожекция на „Посоки“, част от официалната селекция в категория "Особен поглед" на Международния филмов фестивал в Кан през 2017.


Празникът на българското кино в Рим се организира от Българския културен институт в Рим, благодарение на съдействието на Министерството на културата на Република България и Националния филмов център



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25