Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световно първенство събира в София най-добрите незрящи и слабо виждащи шахматисти

БНР Новини

От 20 до 31 юли ловки пълководци ще поведат армиите си смело напред в непрогледна тъмнина. Битките ще се разразят в София по черно-белите полета на шахматната дъска на VIII световно отборно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи. Забележително е, че това е изобщо първото Световно първенство за хора със зрителни увреждания, провеждано в страната ни.





д-р Иван ЯневБългария до този момент е била домакин единствено на едно европейско първенство по лека атлетика за хора с нарушено зрение през далечната 1983 г.
, – посочи в интервю за „Радио България“ д-р Иван Янев, председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“, която е главен организатор на първенството от българска страна.

Идеята за домакинството се оформя през 2015 г., когато федерацията решава, че има самочувствието и силите да организира подобен голям форум и получава подкрепа от Съюза на слепите в България, от държавата и от Столичната община, казва д-р Янев:

През 2017 г. на конгреса на Международната асоциация по брайлов шахмат (IBCA) България беше определена за домакин на световното отборно първенство, в което участват 16-те най-добре класирали се отбора от шахматната олимпиада. Т. е. в България ще дойдат най-добрите тимове по шахмат от целия свят.

Това са утвърдени отбори от държави с традиции, като в лидерската тройка са Русия, Украйна и Полша, в които, по думите на Янев, шахматът е почти религия. Останалите участници са Сърбия, Германия, Испания, Индия, Азербайджан, Венецуела, България, Италия, Великобритания, Македония, Румъния, Словения и Турция. Всеки отбор се състои от четирима титуляри. Част от тях са напълно незрящи, друга слабо виждащи. Шахматът за хора с нарушено зрение си има своите специфики, обяснява Иван Янев:

Това е адаптиран спорт. Т. е. за да играе шахмат един незрящ, е необходима специализирана дъска, която е дактилна. Черните полета са изпъкнали нагоре, а белите са вдлъбнати. На черните фигури отгоре има дактилни белези – пъпчици, по които се разпознават фигурите. При по-старите шахове има пирончета.

Снимка

Часовниците, които ползват хората, лишени от зрение, когато играят шахмат, преди бяха брайлови, т. е. дактилни – стрелките се проверяваха с пръст, но вече са електронни говорещи часовници. Нещо повече! Ние успяхме да купим, благодарение на Министерството на младежта и спорта, 40 говорещи часовника от Испания. Но преди това се договорихме с производителя да има и български език. Т. е. освен на английски, руски, испански и още няколко езика, вече има и български за нашите шахматисти
, – казва Янев. Уточнява, че:

СнимкаСветовното първенство ще се излъчва онлайн на www.chessbomb.com. Съдийският екип е съставен изцяло от международни съдии към ФИДЕ начело с д-р Радислав Атанасов, преподавател по шахмат в Националната спортна академия. Ще има коментарно студио на английски език. Гросмайстори ще следят партиите на всеки един състезател и най-интересните ще бъдат канени в студиото за интервю. Безспорно, от нашия състав Расим Низам е един от най-ярките шахматисти. Той е, бих казал, постоянна величина в българския национален отбор, и, несъмнено, ще бъде в полезрението и на онлайн излъчването, и, надявам се, на медиите.

Снимка

Расим Низам загубва зрението си след злополука на 24 г. Става първият човек с увреждане в България, получил званието международен майстор на спорта. Расим Низам е многократен републикански и балкански шампион, бронзов медалист от Световните игри за незрящи през 2015 г. в Сеул. Както посочва Иван Янев, през 2017 г. на Световното първенство по шахмат за хора с всякакви увреждания в Дрезден Расим Низам заема престижното 6-о място.

Ще следим с интерес играта на всички състезатели. Нека пожелаем успех на българските момчета, които се надяват на това Световно да влязат в първата шестица.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Григор Димитров

Най-добрият български тенисист ще играе 1/8 финал на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями (САЩ) с награден фонд от 8,9 млн. долара. Първата ракета на България постигна категорична победа над 56-ия в световната ранглиста Яник Ханфман..

публикувано на 26.03.24 в 10:05

Отлагат дълго готвения сблъсък между Кубрат Пулев и Махмуд Чар

Двубоят за "регулярната" световна титла в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA) между Кубрат Пулев и германеца Махмуд Чар се отлага, съобщиха от щаба на Чар. Причината е, че 39-годишният германец има контузия, заради която е..

публикувано на 22.03.24 в 10:24
Георги Иванов

Георги Иванов застана начело на българския футбол

Една от легендите на ПФК "Левски" - Георги Иванов е новият президент на Българския футболен съюз (БФС). Известният с прякора си Гонзо бивш футболист беше избран на Извънредния изборен конгрес на централата, като събра в своя подкрепа  235 гласа от..

публикувано на 16.03.24 в 09:37