Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Bulgarian bag – българският спортен уред, който завладя света

БНР Новини
Снимка: suples.com

СнимкаВсе по-често срещаме Bulgarian bag в най-добрите фитнес зали в целия свят. Уредът е наречен така, защото е създаден от българин – някогашния национален състезател за България, а днес треньор по класическа борба в САЩ Иван Иванов. Той създава уреда си за функционалната подготовка на трениращите при него. Специфичната форма се ражда по аналогия с агнето, което българските борци мятали на гръб по време на националните събори по народни борби. По уреда с тегло, вариращо от 3 до 38 кг, впечатляват множеството дръжки, които го правят мултифункционален. На оригиналните български торби е изобразен родният трибагреник и има надпис Bulgarian bag.




Година след Олимпийските игри в Атланта през 1996 Иван Иванов получава покана да помага в подготовката на националите на САЩ в класическата борба. По онова време той е още състезател. Но тежка травма в коляното наклонява везните към решението да се пробва в треньорската професия. Заминах за САЩ без треньорска практика. Но съм бил трениран от високоразрядни специалисти в борбата. Това ми помогна да се ориентирам бързо, си спомня събеседникът ми. Той се стреми постоянно да се развива, търси нови методи за тренировка. Това, което го мотивира, са резултатите, които постигат състезателите му. През 2009 г. идва признанието за треньорските му качества – американската федерация по борба го обявява за най-добър треньор на САЩ в класическата борба за годината. При тренировките се ражда идеята за създаването на уреда, който по-късно става популярен под названието Bulgarian bag. Иванов разказва:


Исках да вкарам в залата уред, с който да наблегна на функционалната подготовка, най-вече на силовата издръжливост, при високоразрядни спортисти-борци. За целта развих специална тренировъчна система. Не съм мислил да налагам Bulgarian bag във фитнеса. Така се получи. Специалисти от различни спортове проявиха интерес към уреда за подготовка на спортисти от висока класа и любители на фитнеса.

Но Bulgarian bag не е единственият уред, измислен от Иван Иванов:

Аз съм разработил пет системи Суплес. Казвам „системи“. Всъщност, това са 5 отделни основни уреда, към всеки от които предлагаме обучителни семинари. Имаме подготвени инструктори в доста държави. В България такъв е Николай Станчев.


След Bulgarian bag се ражда идеята за топката Suples ball. При удари с тази топка така, че да отскочи, няма как да пестиш сили. Така се градят сила и издръжливост, обяснява Иван Иванов.



Другите основни уреди, създадени от него, са Gladiator wall (гладиаторска стена), H.I.R.T.S. (High intensity rope training system) – система с ластици и въжета, и чучела.

Днес Суплес уредите на Иван Иванов се прилагат при тренировки по борба, източни бойни изкуства, фитнес, лека атлетика. Изработвани с различни килограми, те са достъпни за мъже, жени и деца. Тук е мястото да вметнем, че Иванов разработва специална фитнес програма за деца над 5 години:

Даваме им безопасни упражнения, които развиват физически качества като координация, обща физическа сила, бързина. Те са им интересни, защото децата обичат да се състезават, а уредите предлагат възможност да придадем състезателен характер на всяка тренировка.


Повечето упражнения, разработени за уредите, са специално подготвени за натоварване на много мускулни групи. Иванов посочва, че Bulgarian bag може да се използва и просто като щанга, като по този начин усилието се насочва към една определена мускулна група. Нашата цел обаче е да научим хората на динамичните упражнения и да усъвършенстват тяхното изпълнение, с което се подобрява ефектът от използването на уредите, твърди треньорът по борба. Освен в залата, уредите могат да се използват и навън. Другото интересно нещо е това, че те могат да се съчетават по различен начин помежду си – например ластикът да се закачи за Bulgarian bag, на гладиаторската стена да се закачат други аксесоари. Когато се усвоят упражненията, се появява желание да се пробват нови движения и комбинации, още по-сложни и динамични. Тренировките стават не просто полезни, но и интересни, забавни, както за треньорите, така и за състезателите. А оттам идват и резултатите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03