Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Виждам ход“: В София приключи VIII Световно първенство по шахмат за незрящи

БНР Новини

От 20 до 31 юли София бе домакин на VIII Световно първенство по шахмат за незрящи и слабо виждащи. Форумът, чийто медиен партньор бе Радио България, събра в столицата най-добре представилите се на Олимпиадата по шахмат за хора с увредено зрение от 2017 г. В надпреварата се включиха 15 страни, като България с разрешението на Международната асоциация по брайлов шахмат (IBCA) участва с 2 отбора. Причината за това бе невъзможността на Азербайджан да се включи поради липса на финанси. В тройката на победителите се класираха Русия, Полша и Украйна, следвани от Германия, Сърбия, Венецуела, Румъния, Индия, Испания, Македония, България-1, Турция, Великобритания, България-2, Словения и Италия.

Организацията на турнира беше на изключително високо ниво, което бе потвърдено от отборите – участници в надпреварата.

Ние вложихме не просто много усилия, ние вложихме всичко от себе си, – разказа за Радио България д-р Иван Янев,  председател на федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“, която е главен организатор на първенството от българска страна. – За нас най-важното беше да представим държавата на високо ниво и да покажем, че България може да бъде добър организатор на подобен форум. Това е първото световно първенство за незрящи в какъвто и да е спорт, което се провежда в България. Международните ни партньори многократно казаха, че са възхитени от условията и цялата организация на форума.

СнимкаОрганизацията на турнира беше на високо ниво. Целият ни отбор е много доволен. Надяваме се, че и в бъдеще България ще бъде домакин на подобни състезания, – потвърди пред Радио България Руслан Драганов от отбора на Русия. Фамилията на руския играч подсказва българския му произход. Но в България е за първи път и не крие, че е очарован от страната. Що се отнася до представянето на Русия, Драганов сподели:

Участието на Русия винаги е по-специално. Манталитетът на руснака е такъв: ако не спечели първото място, значи участието му не е било успешно. Всички играхме много отговорно, дадохме максималното от себе си и станахме шампиони, – разкри Руслан тънкости от психологията на победителя. За противниците на отбора си отбеляза:

Снимка

Изключително силен бе отборът на Полша. В него има гросмайстор и двама международни майстори, включително действащият световен шампион по шах за незрящи Яцек Стаханчик, с който имах мач, завършил реми.

България, която се целеше в шестицата, остана на 11 място.

Това е факт, който ме огорчава. Но на 11 място се класирахме и на олимпиадата през 2017 г., – сподели Иван Янев. – Това, разбира се, не бива да ни успокоява. Предстои да проведем тежък разговор и да вземем решение, какво да правим занапред. Казват, че „у дома и стените помагат“, а ние не се възползвахме от домакинския фактор. Средната възраст на шахматистите ни е много висока. Предстои подмладяване на отбора. Ако вземем решение да го подмладим в по-голямата му част, трябва да сме готови в следващите няколко години да нямаме впечатляващи резултати, но постепенно да изградим по-боеспособен отбор и, ако не след 2-3, то поне след 5-6 години, да бъдем конкурентоспособни. Ще разчитаме преди всичко на това да изградим бъдещето на нашия шахмат около личността на най-титулувания ни шахматист Расим Низам, около неговия хъс и устрем.

За най-впечатляващата партия, изиграна по време на Световното първенство, разказва д-р Радислав Атанасов, преподавател по шахмат в Националната спортна академия, оглавяващ съдийския екип, съставен изцяло от международни съдии към ФИДЕ:




СнимкаНаправихме комисия от трима гросмайстори, които не участват в турнира, в състав Артур Коган, Трайко Недев и Александър Делчев. По тяхна преценка най-хубава бе партията от последния кръг. В една изключително сериозна и сложна спортна ситуация между изравнените по сила отбори на Русия и Полша целият турнир се реши от партията между Адам Чайковски (Полша) с белите фигури и Станислав Бабарикин (Русия) с черните фигури. На 15-ия ход при неспасяем мат белите се предадоха.

Снимка

По време на Световното първенство беше открита обновената ботаническа алея за незрящи в природен парк „Витоша“. Там са установени вероятно уникални в световен мащаб шахматни маси, адаптирани за хора със зрителни увреждания. Те бяха открити със сеанс между участници в първенството, доброволци и гросмайстор Александър Делчев.

Снимки: chessbomb.com и Миглена Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03