Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грация и емоция завладяват София в навечерието на Световното по художествена гимнастика

БНР Новини

Художествената гимнастика е един от най-трудните спортове, с които млад човек може да се занимава, но това не пречи интересът към него в България да е изключително голям. Представянето на националния отбор в множество световни, международни и олимпийски състезания е на много високо ниво, за което свидетелстват множеството златни, сребърни и бронзови отличия, с които той се завръща у дома. В навечерието на едно от най-значимите спортни събития у нас за годината – Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе между 10 и 16 септември в столичната Зала „Арена Армеец“, в Градската градина на София бе открита фотоизложба, посветена на сегашния ни отбор от „златни“ момичета. Готови ли са те отново, както безброй пъти досега, да защитят името и честта на родината пред света, попитахме председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева:




Снимка

Мисля, че ще станем свидетели на едно много силно световно първенство. Конкурентите са много силни и добре подготвени, защото всички те имат в себе си особен заряд от това, че идват в България. Страната ни не е била домакин на Световно първенство от много години и всички знаят, че художествената гимнастика у нас е на особена почит и пиедестал и за всеки наш конкурент, ще е въпрос на чест да победи България пред собствената и публика.

Снимка

Спортният форум има свой химн, създаден от групата „Дийп зоун проджект“, както и специален рекламен  видеоклип, в който участва гимнастичката Радина Филипова. Тя е избрана за талисман на отбора лично от Илияна Раева. Освен в клипа, Радина участва и в осемминутен филм, в който ще олицетворява София, както и красотата и могъществото на българските царици. Той ще бъде своеобразна визитна картичка, с която България ще бъде представена на откриването. Делегациите, която пристигат за световното в София на 10 септември, включват над 900 души от 54 страни.

Що се отнася до изложбата, която продължава до 5 септември, председателят на федерацията сподели, че 28-те фотографии на Анна Недкова, изпълнени с много грация и емоция, са вдъхновение не само за момичетата, но и за всички почитатели, които ще ги подкрепят по време на първенството.

Снимка

Освен тях са показани снимки на Петър Пешев, използвани за календар, който ще се разпространява с благотворителна цел. Приходите от продажбата му ще отидат за подкрепа на българския спорт.

Снимки: fbgr.org и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Участници от 20 държави на Sofia Karate Open 2024 за Купата на президента

Президентът Румен Радев ще открие в събота, 20 април, международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента. Спортното събитие се провежда за 11-и път. Тази година в него ще се включат над 1500 участници от 20 държави. Турнирът е част от..

публикувано на 20.04.24 в 05:40
Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15