Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карин Околие – спринтьорката с красива усмивка и борбен дух

БНР Новини

Карин Околие е свикнала да бяга на две писти. Когато спринтира на лекоатлетическия стадион, секундата отмерва всяко едно нейно движение, мимика, емоция, жест. А иначе обича да разтегля времето, за да успее максимално да му се наслади.

24-годишната Карин дължи името си на своята африканска баба Каролина, а красивата усмивка и карамеления цвят на кожата – на любовта между българка и нигериец. И въпреки че е израснала в страната ни, поравно усеща жилки от двете си природи. Като темперамент съм доста по-топла и лесно се сприятелявам с хората, а и много обичам музиката, което е типично африканско, казва тя.




СнимкаЛека атлетика или балет – детската дилема Карин решава в името на спорта и вече дванайсет години се усъвършенства в най-бързите дисциплини 100 и 200 метра. Така на лятната младежка олимпиада в Сингапур тя се класира пета в бягането на 200 м. с личен резултат. Поставя и два национални рекорда в същата дисциплина – в зала при девойките до 16 години и в младша възраст. А днес основната й спортна цел е да се класира за олимпиадата в Токио през 2020 г. и защо не – да бяга рамо до рамо с Ивет Лалова, на която все по-често я оприличават.

Разбира се, че ми е приятно, но истината е, че ние сме изключително различни – смята Карин Околие. – Ивет Лалова е страхотен атлет, тя е лицето на нашия спорт и всички в света на леката атлетика свързват България именно с нейното име. Така че за мен това е комплимент – макар далеч да не съм стигнала нейните заслуги, но същевременно се радвам, когато ме уподобяват на самата себе си.

Двете лекоатлетки обаче имат една безспорна прилика и тя е харизмата, която ги откроява и на пистата, и в живота. Затова и Карин често позира пред фотообектива просто като хоби, а останалото си време посвещава на учението – завършва маркетинг в НБУ и на личния си блог My book of Inspirations, от който струи най-чиста радост от даровете на битието.

Идеята ми е да карам хората да се чувстват добре, да ги вдъхновявам да се усъвършенстват и да не се отказват – казва тя. – Много ми харесва да се занимавам с блога си, защото ме откъсва от света на спорта и ми помага да се видя в друга светлина. Пиша за неща, през които самата аз минавам, но винаги по позитивен начин. Последният ми пост например е за това как да разпределяме по-ефективно времето си, за да се справим качествено с всичките си задачи. Обичам също така да пиша по-философски неща, които обаче избягвам да публикувам, тъй като си мисля, че хората предпочитат да не се затормозяват с тежки текстове.

Снимка

Като космополитен човек Карин е отворена към многообразието на света, очаквайки той да й отвръща сякаш е огледало. Ала като единственото тъмнокожо момиченце в училище нейните жизнерадостност и доброта не винаги се отразявали в поведението на другите деца, които често я сочели с пръст.

Усещала съм, когато хората не ме харесват, но по-грубите моменти са били единици – спомня си Карин Околие. – Днес обаче срещам все по-малко изумени погледи на улицата и за това помагат интернет, телевизията, а и хората пътуват повече. По принцип хората подхождат с предразсъдъци не само към другия цвят на кожата, но и към всичко, което не са свикнали да виждат или е ново за тях. И бих казала, че това е доста българско, защото целия си съзнателен живот съм прекарала тук и усещам, че хората обичат традиционните си неща. Но за да се развиваме и ставаме все по-добри във всяко отношение, ние трябва да попиваме новото – в него няма нищо странно, просто трябва да му дадем шанс. Т. е. трябва да опитаме, за да кажем, че не ни харесва, а не веднага да го заклеймим.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илиана Раева

Български гимнастички няма да участват на състезания в Баку

България няма да участва повече на състезания по художествена гимнастика в Баку, обяви президентът на българската федерация по този спорт Илиана Раева.   Реакцията й идва след незаслужено ниската оценка (35.750), дадена снощи на българския ансамбъл..

публикувано на 20.04.24 в 12:03

Участници от 20 държави на Sofia Karate Open 2024 за Купата на президента

Президентът Румен Радев ще открие в събота, 20 април, международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента. Спортното събитие се провежда за 11-и път. Тази година в него ще се включат над 1500 участници от 20 държави. Турнирът е част от..

публикувано на 20.04.24 в 05:40
Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45