Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сграда – паметник на културата във Велико Търново, ще е поредната спасена от разруха чрез частна инвестиция

БНР Новини
Снимка: borba.bg

Хотел “Цар Борис” във Велико Търново ще бъде спасен от разруха и реставриран със средства на американския милионер и филантроп Едмънд Бек. Сградата от години се руши, макар още през 1980 г. да е била обявена за паметник на културата. Неотдавна тя бе закупена от американеца и вече усилено се работи по проекта за нейната реставрация. Хотел “Цар Борис” е построен през 1894 г. по проект на Стоян Герганов – самоук майстор, усвоил тънкостите на занаята от школата на дряновските строители, сред които е Кольо Фичето. Новият собственик Едмънд Бек е бивш военен пилот, който се занимава с петрол, голф игрища и недвижими имоти. След като през 2005 г. случайно попада във Велико Търново, остава поразен от красотата на българския град и започва да купува изоставени стари сгради с историческа стойност. Влага средства в ремонт и реставрация и ги връща към нов живот. Едмънд Бек е собственик и на известния хан “Хаджи Николи” на Самоводската чаршия. След неговата реставрация той беше превърнат в луксозен комплекс с ресторант и художествени галерии. Заради инвестициите си за възстановяване и опазване на исторически сгради в Старата столица, през тази година Едмънд Бек беше удостоен с наградата “Велико Търново”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00