Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България била в отлична форма, българите обаче не спират да протестират

БНР Новини
Снимка: БТА

Тези дни по повод приемането от парламента на първо четене на Държавния бюджет за 2019 г. министър-председателят Бойко Борисов заяви, че България никога не е била в толкова добра форма. Ако се вярва на макроикономическите показатели като бюджетен дефицит, инфлация, публичен дълг, номинален растеж на заплатите, безработица и т.н., твърдението на премиера е по-скоро вярно. Затова за някои може да е трудно обяснима протестната вълна, заляла цялата страна в последните дни. Няма голям град, републикански път или магистрала, които да не се блокират ежедневно от недоволни граждани. Тези прояви бяха обявени като спонтанно организирани чрез социалните мрежи, но получиха подкрепата на лявата опозиция.

Основните искания са икономически с политически привкус. Най-общо казано, българинът не иска да продължава да бъде най-зле платеният гражданин на Европейския съюз с 52 процента от средния стандарт на живот в ЕС и се противопоставя на лавината от поскъпвания в последните месеци, които не вещаят нищо добро за гражданите в непосредствено бъдеще, най-вече през идващата зима. Защото поскъпването е най-осезаемо при горивата, чиито цени следват международните колебания, но заплатите и доходите не осигуряват финансовия комфорт, характерен за развитите европейски страни. Поскъпнаха токът, газът, автомобилните горива. Те си остават най-евтините в Европейския съюз, но дори това не е утеха за българите, половин милион от които преживяват с минималната работна заплата от 260 евро месечно. Да не говорим за пенсионерите, чиято средна пенсия не достига и 200 евро.

Гневът на протестиращите българи из цялата страна не стихва дори на фона на предстоящите от 1 януари увеличения от 10 на сто на заплатите на публичната администрация и на увеличението от 5.7 процента от 1 юли на всички пенсии за старост. Недоволството не беше туширано и от значителния ръст и предстоящите нови повишения на заплатите на учителите. Искаме просто да живеем прилично и да не ни смятат за бедните роднини на Европа, настояват протестиращите българи на фона на иначе добре вървящата национална икономика. Те още повече се дразнят от високомерните и пренебрежителни изказвания на високопоставени представители на управляващата партия ГЕРБ, че всеки има правото да протестира. А увеличение на цените, които още повече подхранват растящата инфлация, която наближава 4-те процента и изяжда доходите на потребителите, има едва ли не всеки ден. Увеличиха данъците за колите втора употреба, каквито 90 на сто от българите карат, предстои увеличение и на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, а повечето потребителски цени тръгнаха полека нагоре под влиянието на ръста на енергийните цени. Поскъпването на отоплението тепърва ще се усеща през зимните месеци.

Догодина заедно с европейските избори в България ще се проведат и местни избори. Ако тенденцията на поскъпване се запази дотогава и ефектът от предстоящите увеличения на доходите се окаже недостатъчен за осезаемо подобряване на жизненото равнище, управляващата коалиция може сериозно дасе разклати. Да не забравяме, че премиерът Борисов вече има горчив опит в тази насока, когато първото му правителство падна през 2013г. в резултат на народното недоволство от поскъпването на електроенергията. Сега на власт е третото негово правителство и то не спира да повтаря, че твърдо възнамерява да управлява през целия си мандат и че един от стълбовете на неговата програма е повишаването на доходите на населението.

Дали ще успее, не се знае, но българите негодуват все повече и повече от това, че лично не получават нищо съществено от иначе похвалните макроикономически показатели на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05