Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грандиозно шоу с 1500 артисти и 60-хилядна публика слага началото на "Пловдив – европейска столица на културата 2019"



В продължение на година Пловдив ще отгръща страниците на летописна книга, побрала историята му от древността до днес. И макар корените му да отвеждат осем хилядолетия назад, градът ще разказва за отминали събития, овековечени традиции и предаващ се чрез поколенията дух с поглед, отправен в бъдещето.

“Пловдив – европейска столица на културата 2019” ще бъде открита официално на 12 януари с грандиозния спектакъл “Ние сме всички цветове” под откритото небе на града. Над 1500 участници от България и чужбина ще се качат на сцената, пресъздавайки цветна метафора на всички основни теми от програмата с изразните средства на музиката, танца и светлината.



Сцената ще обхваща булевард “Цар Борис III Обединител“ от Античния театър до някогашния хотел “Тримонциум”, а двайсет и пет метрова кула с видимост 360 градуса ще излъчва програмата заедно с кадри от града. Гигантското съоръжение ще бъде свързано с два подиума, дълги по 125 метра, които да побират огромната маса зрители – очаква се публиката да достигне 60 хиляди души. Организаторите засега отказват да разкрият имената на звездите, благодарение на които ще бъде отправено основното послание #заедно#together към Европа и света. Но отсега е ясно, че на финала дронове ще нарисуват красиви картини върху нощното небе, от което ще се посипят фойерверки и ще осветят пътя на новата културна столица на Стария континент.





СнимкаПловдивчани се качваме на сцената на откриващото ни събитие с идеята да заявим кои сме всъщност
– казва Гина Кафеджиян, мениджър проекти и събития към фондация „Пловдив 2019“. – И отваряйки вратите, приковаваме вниманието с множество събития – фестивалите “Опера оупън”, “Пловдив джаз фест”, “Хилс ъф рок” и “Пълдин етно”, Седмицата за съвременно изкуство, първият у нас парад с гигантски кукли и костюми, изработени от жителите и гостите на града. Имаме също така поглед към японската култура и към проекта “Кино Пловдив” на седем филмови режисьори. “Брекзит блус” пък маркира ключови взаимоотношения в Европа и обръща внимание на това, че ако има неизбежност в политическите посоки, тя не се отнася до културното взаимодействие – затова и изкуството е безкомпромисният начин да бъдем заедно. Не случайно мотото ни Together прозира от всичките 500 събития. Други акценти в програмата ни се отнасят до премиерата на пловдивския театър, която ще представи обединение на няколко града с антични театри, както и до две знакови изложби – едната посветена на 30- годишнината от падането на Берлинската стена, а другата на историята на тютюна, защото Пловдив става богат административен център и благодарение на тютюневата индустрия.



Кварталите, разкриващи етническата и културната ценност на града, също попадат във фокуса на европейската културна столица – ромският “Столипиново”, артистичният “Капана”, историческият “Тютюнев град”.Ще има ли обаче ракурс и към опазването на това богатство, за да не се повтарят пагубни за архитектурното богатство събития като изпепеляването на тютюневите складове?

Във всяко отношение – отговаря Гина Кафеджиян, добавяйки че Пловдив не прикрива раните си. – Ние бихме искали да излекуваме това, което зависи от нас, и да решим проблемите със средствата на културата и на изкуството. Например само след броени дни в Тютюневия град заедно с Матера, другата европейска столица на културата, ще проведем фестивала за градски игри (16-18. 11) – това е необичаен, но успешен метод за преосмисляне на позабравени градски пространства като района на бившите тютюневи складове и фабрики.

Проектът “Европейска столица на културата” цели да въвлече жителите на града в създаването на събитията и от публика да ги превърне в участници. Затова и съвсем на място звучат думите на Гина Кафеджиян, че през идната година всеки пловдивчанин може да се почувства като звезда.

Снимки: plovdiv2019.eu

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25