Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За единадесети път бе обявен „Мениджър на годината“

БНР Новини
Снимка: БТА

Александър Димитров, изпълнителен директор на телекомуникационната компания "А1 България", получи отличието "Мениджър на годината" за 2018 г. на официална церемония в концертната зала на Софийската опера и балет . Конкурсът се организира от бизнес списание "Мениджър" и за 11-а поредна година отличава най-добрите практики в мениджмънта в България. Събитието преминава под патронажа на държавния глава, затова наградата на победителя беше връчена от президента Румен Радев. По регламент конкурсът се провежда на три етапа, като тази година в началото са номинирани 64 висши мениджъри от 24 сектора на икономиката. Във втория етап броят е сведен до 41, а в третия остават само 10 финалисти, които са оценени заради личностните им качества и оценката, която са получили от своите служители и партньори.

Десетимата финалисти управляват компании, чиито приходи надхвърлят два милиарда и половина лева през миналата година. Те са в сферата на телекомуникациите, застраховането и финансите, информационните технологии, транспорта и логистиката.

Когато говорим за български бизнес, искам да направим едно ясно разграничение, защото за мен има два типа бизнес – единият се фокусира почти изцяло в търсене на подходящи хора сред онези, които разпределят публични средства. Другият – върху ефективен мениджмънт, иновации, конкурентоспособност. Първият ражда несправедливост, корупция, задушава качеството, отдалечава ни от модерния свят и води надолу цялото общество. Вторият движи напред българската икономика, инвестира в обучението и квалификациите на служителите като постепенно, но неотклонно модернизира България и ни води към лидерството в Европа. Него трябва да подкрепяме и като държава, и като общество – заяви президентът Румен Радев в обръщението си към финалистите в конкурса.

Александър Димитров, носител на званието „Мениджър на годината“, от 15 години работи в телекомуникационния бизнес, но настоящата си компания определя като „необятен Космос, който трябва да разгадаеш отвътре как работи“. Освен с голямата награда, Александър Димитров е отличен и с приз за социално ангажиран бизнес и фирма с най-много иновации, въведени през годината.




В момента това е най-силната компания в нашия сектор, благодарение на екипа, който ръководя. В нея работят над 3800 души, а клиентите ни са около 5 милиона, каза в интервю за Радио България мениджърът на 2018-а година Александър Димитров. Наградата се дължи и на иновациите и реформите, които направихме във фирмата и се радвам, че журито ги е забелязало. Успехът се дължи и на факта, че разширихме бизнеса, направихме много технически подобрения  и обогатихме телевизионните канали, които предлагаме. Въведохме облачна система за съхранение на данни и това се оцени от клиентите, защото финансовите резултати от тази година са повече от добри. Сред хората, с които градя бизнеса, аз търся качества като лоялност, желание за изява, непримиримост. С екипа ми живеем като голямо семейство, вярваме в едни и същи ценности и винаги се подкрепяме в трудни моменти. Освен това, един-друг се предизвикваме, за да вървим напред. Това търся и в новите хора, които идват в компанията.

Сред златната десетка на мениджърите в България за 2018 г. попадна и германецът Улрих Хеппе, директор на летищата във Варна и Бургас. Той е пратеник за България на компания, която има над 30 аеропорта на четири континента.

Чувствам се щастлив да бъда в България, тук хората са професионалисти в работата си, имам прекрасни колеги и се радвам да бъда сред такава красива природа. Аз пристигнах в България преди три години, когато поех отговорността за двете летища – част от групата Фрапорт груп. А Бургас и Варна са единствените наши летища на красивия черноморски бряг. Гордеем се с тях. Имам възможност да пътувам в много различни държави, но когато се върна в България, аз съм като у дома си, казва Улрих Хеппе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20