Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестициите в земеделието са риск, който си струва да бъде подкрепен

БНР Новини
Снимка: БТА

Въпреки своята значимост, земеделието се развива с различни темпове в европейските държави, което се дължи преди всичко на политиките им, свързани със сектора. Макар градовете да се разрастват и обработваемите площи да намаляват, предприемачите, посветили се на развитието на селските райони и стопанства, обработват и използват ресурсите на всяко парче земя все по-пълноценно с помощта на нови идеи, насочени към рационалното производство на различните култури и опазването им от вредители и болести. Макар от векове българинът да е неразривно свързан със земята си, пустеещите ниви и дворове са честа гледка в страната. Надеждата отново да се превърнат в спретнати градини, каквито са били някога, обаче бавно и трудно си проправя път. Доказателство, че инвестициите в земеделието имат възвръщаемост и са риск, който си струва, са отличията „Агробизнесмен на България“, които бяха връчени за 28-и път. Голямата награда бе присъдена на Светла Стоянова. Тя е зърнопроизводител от плевенския регион, чиито обработваеми площи възлизат на 20 хиляди декара. Освен нея бяха отличени земеделски производители в още 9 категории, сред които за агроиноватор, учен с принос към българското земеделие, успешно внедрен продукт от ново поколение, както и агроинвеститор на 2018 година. Името му е Антон Тотев. Роден в град Сандански, Тотев завършва своето образование в Женева и решава да се върне у нас, където да създаде конкурентноспособен бизнес, съобразен с българския пазар. Изгражда целогодишна оранжерия за производство на листни зеленчуци и билки базата на хидропониката. Това е метод за отглеждане на растения, който не изисква наличието на почва. За растежа им се използва основно хранителен разтвор, съдържащ всички нужни за растенията вещества. При работата в оранжерията на предприемача не се отделят излишни химикали в околната среда, всичко необходимо за посевите е строго дозирано, а те се обработват в определено време от деня. Освен това, с помощта компютри, работниците прецизно управляват осветлението, отоплението или охлаждането, а и обогатяването на въздуха с въглероден двуокис за по-добра фотосинтеза. През октомври тази година Антон Тотев участва в конкурса „Млад фермер на Европа“, който се провежда в белгийската столица Брюксел. Макар проектът му да не спечели някое от призовите места, в анкета, проведена сред участниците, той е класиран сред най-устойчивите разработки. Всяко признание е важно за младия предприемач, тъй като в бизнеса си той всекидневно се сблъсква с всевъзможни проблеми:




Антон ТотевНа всеки фронт си има трудности, но да кажем една от големите е в това, производството да се съобрази с продажбите. Друг проблем е наличието на работна ръка, защото макар да имаме едно доста автоматизирано стопанство, хората все пак са ключов фактор. Ние сме в Сандански и аз се радвам, че регионът там е доста по-добре развит, в сравнение с други части на България. По принцип хората свързват оранжериите с нещо много топло, мокро и гадно, но се радвам, че благодарение на нашите технологии, това не е така и при нас те идват с по-голямо желание. Бих искал да работя с повече млади хора, но засега, за съжаление, не успяваме да ги привлечем.

Нуждата от повече млади хора в земеделието е все по-осезаема, но за целта инвестициите в селското стопанство трябва да бъдат по-ефективно подкрепяни от страна на държавата. Това би било и ефикасно решение на проблема с множеството изоставени и необработваеми земи, разпръснати из цялата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05