Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълнуващият път на българската фотография

Между ранната мечта и професионалното израстване



Мечтата на човечеството да запечата образи върху чувствителен на светлина екран е още от V-IV в. пр. н.е., а може би и по-рано. Днес едва ли има човек, който да не се наслаждава и да не експериментира с цялото многообразие, което носи сбъдването на тази човешка мечта – фотографията. В превод от гръцки думата фотография означава техника на рисуване със светлина. Постепенно фотографията се е превърнала в неразделна част от графичните изкуства.

Първата съхранена фотографска снимка на българи е от 1842-1843 г., направена във Виена, на нея е деецът на нашето Възраждане Тодор Минков със своята майка (на снимката вляво). Първите български фотографи творят в Централна Европа и големите градове на Османската империя, а през 1897 г. е създадено първото българско любителско фотографско дружество в София с председател Васил Златарски. В самото начало на XX започва да се развива фотожурналистиката и преобладава репортажната фотография.Тогава са направени първите цветни снимки в страната ни.

Развива се и художествената фотография, която през 1957 г. в България е призната за изкуство.Любопитен факт е, че през 1955 г. са направени първите български цветни снимки с научна цел, а две години по-късно е заснет и първият научно-медицински цветен филм. Така фотографията у нас добива популярност във всички области и цяла плеяда талантливи творци са записали имената си в историята на документалната, художествената, научната, а днес и на бизнес фотографията.

Интересът към изкуството на снимането като професионално занимание сега е още по-голям. Тънкостите на науката и занаята се преподават в престижната Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография. Тя възниква като Средно училище по книгопечатане и графични изкуства през 1923 г. и до ден днешен е едно от предпочитаните учебни заведения в страната. Това е и едно от малкото училища у нас, което дава възможност за успешна професионална реализация след завършване на средно образование. Известните личности, възпитаници на гимназията, също са мерило за изградения висок стандарт на прием и преподаване.



Тази година училището чества 95 години от създаването си. Празничната програма започна с изложба на ученически творби от последните десет випуска. Сред тях има и снимки, участвали в национални и международни фотоконкурси.Изложбата е показана в галерия „Дебют” – част от Художествената гимназия „Илия Петров” в София и ще остане там до 18 януари. В програмата за честванията през годината следват още публични изяви, свързани непоказвани творби на учениците и техните преподаватели. Обучението при нас е съвсем сериозно – от VIII до X клас се изучават основите на фотографията, а след това в XI и XII е същинската творческа част, когато децата се съсредоточават върху тънкостите в занаята. – казва Димитър Владимиров – преподавател по обща фотография в гимназията.



Това е основният предмет на обучението по фотография като през годините с колегите разменяме темите, в които преподаваме, например художествена, цветна, научна фотография. История на българската
фотография учениците изучават по-сериозно чак в началото на XII клас.. По време на Възраждането в България фотографията много бързо достига европейските стандарти. Тя започва да се изучава под формата на кръжок в тогавашното полиграфско училище. През 60-те години на XXвек в гимназията преподава Янка Кюркчиева – международно признат творец и автор на специализирана литература в сферата на фотографията. Тогава гимназията се превръща в първото и единствено място, което дава пълноценно обучение по фотография. Днес вече имаме специалности като компютърна графика, графичен дизайн, библиотекознание. При нас преподава Стефан Маринов – професионалист в областта на анимацията, която е сред по-новите специалности тук. Не може да се каже към коя специалност учениците имат най-голям интерес, защото, кандидатствайки в гимназията, голяма част от тях записват повече от една специалност, а системата позволява в по-късен етап от обучението да променят своя профил по желание. Ние напътстваме учениците основно в професионален план, но до голяма степен застъпваме и творческата част от фотографията. Помагаме им сами да изберат пътя, по който ще се развиват.

Снимки: Ани Петрова, личен архив и архив

Галерия

Още от категорията

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55

Емблематични сгради в София да възстановят статута си на недвижими културни ценности

Столичният кмет Васил Терзиев настоява в писмо до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в центъра на София. Сградите са..

публикувано на 20.04.24 в 11:08

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция, единайсет души са ранени

Единайсет пътници пострадаха в катастрофа с български автобус , съобщи Генералното ни консулство в Одрин. Превозното средство, което е пътувало от Истанбул за Добрич, е излязло от платното, ударило се е в дърво и се е преобърнало вчера на обед на..

публикувано на 20.04.24 в 09:23